Sezení dítěte podmíněno genetickou výbavou

Psychomotorický vývoj je u každého dítěte různý. Nelze přesně určit hranici, kdy by mělo už dítě umět sedět, stát, lézt apod. Závisí to na mnoha faktorech. Více se dozvíte v následujících řádcích.

Dítě s čepicí na hlavě

Psychomotorický vývoj dítěte je individuální

Každé dítě má jinou genetickou výbavu, jiné vrozené dispozice. Na vývoji se kromě toho podílejí také další vlivy, a to především zdravotní stav a rodinné prostředí. To, jestli se dítě vyvíjí správně posuzuje dětský lékař na pravidelných preventivních prohlídkách.

Sezení se nedá urychlit

Od sedmého měsíce už dítě nedokáže pasivně ležet na zádech a začíná se hodně přetáčet, v poloze na zádech zvedá hlavu, zvedá trup, opírá se o paže, lozí. Některé děti už v tomto období sedí, ale pokud tomu tak není, není důvod se tolik znepokojovat. Dítě se posadí samo až tehdy, pokud na to jeho motorické schopnosti i svalstvo budou připraveny. 

První signály, které vedou k samostatnému sezení

 

Motorika a svalstvo se vyvíjí u každého dítěte jinak. Cesta k samostatnému sezení vede přes „pasení koníčků”, vzpírání se na dlaních, až po pokusy dostat se na kolena. Pokud má dítě tendenci dávat si kolena pod sebe, je to příznak toho, že se již brzy posadí. 

K sezení je potřeba dostatečně vyvinuté zádové svalstvo

Až bude zádové svalstvo dítěte dostatečně vyvinuté, bude dítě připraveno k samostatnému sezení. Pokud dítě samo od sebe není připraveno na sezení a je posazováno, trpí tím především páteř. Nejde o to, aby rodiče dítěti urychlovali vývoj tím, že ho budou posazovat sami. Dítě tak ztratí motivaci k samostatnému úsilí toho dosáhnout, protože nový zorný úhel pohledu je mu nabídnut zadarmo.

Jak na sezení

Dítě potřebuje dostatečný prostor pro své pokusy a prozkoumávání těla. Vhodné je vytvořit dítěti prostor na zemi na dece a nechat ho, ať samo zkouší pohyby. Omezte posazování v kočárku nebo v sedačce. Dítě vozte v kočárku raději v klečící poloze.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies