Sexuální život seniorů – překvapivá fakta

Ve filmech vidíme v milostné akci jen krásné, mladé lidi. Těžko by divák skousl erotickou scénu dvou sedmdesátníků. Prostě máme pocit, že od určitého věku se „to“ už nesluší. Ale milostný život seniorů může být pestřejší než sex lidí o generaci mladších.

Starší pár v objetí

K aktivnímu stáří patří také sex

Zapomeňte na babičky štrikující teplé ponožky vnoučatům a dědoušky klábosící v parku. Francouzský výzkum z roku 2006 potvrdil, že lidé od padesáti výše vedou aktivní sexuální život. Počet souloží za měsíc se pohybuje mezi 5 až 7 (leckterý třicátník by mohl závidět). 90 % žen starších padesáti let potvrzuje, že mají alespoň jeden sexuální styk za rok. Ještě před 30-ti lety to bylo pouhých 53 % žen.

Dvojí pohled na sexualitu

Dnes mají ženy po padesátce stejně aktivní sexuální život jako jejich mužští vrstevníci. Co se však nezměnilo, je zažité klišé, že žena poznává sex jen v rámci milostných a partnerských vztahů, zatímco podstata mužského sexu je dána biologicky.

 

Z toho vyplývají i následující výsledky studie: Jen nepočetná menšina nejstarších žen přiznává pestřejší sexuální život a až dvojnásobek žen oproti stejně starým mužům mezi 60–69 lety si myslí, že sex pro ně není důležitý (37% žen oproti 18 % mužů).

Věk nevysvětluje vše

Kolem padesátky probíhají změny i v sexuální oblasti. Ale při dobrém zdravotním stavu nic nebrání aktivnímu sexuálnímu životu. Zdravý a dobře fungující pár není ohrožen poklesem sexuálních styků z hormonálních důvodů. Na snížení touhy mají vliv jiné faktory: deprese, odchod do důchodu, děti opouštějící rodné hnízdo…

 

Ve skutečnosti počet sexuálních styků nesouvisí ani tak s věkem, jako spíš s dobou trvání vztahu: páry, které jsou spolu méně než šest měsíců, udávají frekvenci 12 souloží měsíčně, zatímco u vztahů trvajících déle než pět let se uvádí průměr 8 souloží měsíčně.

Sexuální praktiky seniorů

Zatímco dnes 70 % lidí ve věku 55–69 let přiznává orální sex (felace, cunniling), v roce 1992 48 % seniorů uvádělo, že orální sex nikdy nepraktikovali. Tento vývoj se dá vysvětlit liberálnějším postojem dnešní generace seniorů k sexu.

 

Navíc orální sex dovoluje pokračovat v sexuálním životě navzdory problémům spojeným s věkem, jako jsou potíže s erekcí a vaginální suchost. Senioři se nebrání opepřit svůj sexuálního života i jinak – podle studie společnosti Senior Strategic z roku 2007 27 % lidí od 50 do 65 let vlastní nějakou erotickou pomůcku.

 

Překvapující? Spíše povzbudivé – vždyť seniorem jednou bude každý z nás…

Další sexy tipy

Masáž penisu

Svádění ve vztahu

Vibrátory – výběr a nákup

Španělské mušky – afrodisiakum

Masturbace – znáte všechny techniky?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies