Sex po porodu - chce to čas

Jakmile žena porodí, nic už není jako dřív. Ani sex není výjimkou. Tělo se především musí nejdříve uzdravit, tak by vám váš partner měl dopřát trochu času.

Sex po porodu - chce to čas

 

Kromě toho už nejste s partnerem sami - máte dítě. Změní se vaše priority. Minimálně v prvních měsících dítěte upřednostníte nejprve roli matky a potom až partnerky. Což je rozhodně správný přístup. Porod je sice vyčerpávající a následná péče o dítě také, ale tohle určitě není důvod, proč by váš sexuální život měl skončit. Nesmíte rezignovat na sex, to by byla obrovská škoda.

 

Šestinedělí - tímto se označuje období šesti týdnů po porodu

 

V tomto období se mění tělo ženy. Vrací se do stavu před otěhotněním. Znamená to jediné - hojí se viditelné i mikroskopická porodní poranění. Jedná se třeba o poranění v případě nástřihu hráze, hojí se trhlinky na děložním hrdle, ve stydké oblasti a spousta dalších. Žena prožívá tzv. “očistky”, což znamená, že v tomto období krvácí.

 

Je zde vyšší riziko infekce. Proto se doporučuje, aby se ženy omývaly po každé návštěvě toalety. Jinak se budou rány hojit pomaleji. V šestinedělí, minimálně do té doby než přestanete krvácet a než se zahojíte, byste s partnerem měli omezit sexuální aktivity. Vyhnete se tak bolestivým pocitům při sexu nebo zánětlivým komplikacím.

 

Některé ženy trápí hemeroidy, jiné nemají dostatečnou lubrikaci nebo trpí inkontinencí. Na vše existuje řešení, ale raději se poraďte se svým doktorem nebo se poptejte v lékárně. Ale určitě nemá cenu, když si toto období budete chtít násilně zkrátit. Dejte tomu trochu času. Tak jako tak budete neustále v myšlenkách s dítětem, což způsobí špatnou koncentraci na sex a vašeho partnera.

 

Co byste ale neměly podceňovat je antikoncepce. Pokud jste někde zaslechly, že kojení funguje jako antikoncepce, není to 100% potvrzené. Raději se spolehněte na osvědčené metody, jak se chránit před početím. O druhu antikoncepce se pro jistotu poraďte se svým gynekologem. Jinak jsou vhodné především lubrikované kondomy, spermicidní lubrikační gely či hormonální antikoncepce (prášky).

 

Kdy opět začít se sexem?

 

Ideální dobou pro návrat k sexuálním aktivitám je po 6 týdnech, v některých případech i dřív. Ale určitě se zpočátku vyhněte misionářské poloze a všem ostatním polohám, kde by docházelo k tlaku na vaše bříško. Nasaďte volnější tempo třeba sexuální polohou 69. Svého partnera byste také měla upozornit, že máte citlivější prsa, aby s nimi zacházel jemněji. Příliš tvrdé nárazy při sexu také nejsou moc vhodné.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies