Sedm divů světa

Sedm divů světa je seznam starověkých staveb, které byly ve své době umělecky jedinečné. Seznam sestavil spisovatel Filón Byzantský. Mezi sedm divů světa patří pyramidy, Semiradiny zahrady, Artemidin chrám, Diova socha, Mauzoleum, Rhodský kolos, maják

Velká pyramida v poušti

Egyptské pyramidy

Egyptské pyramidy jsou prvním a jediným divem světa, který se uchoval do dneška. I když jsou v Egyptě desítky pyramid, za div světa se pokládají pouze ty, které stojí v Gize. Jsou to Chufuova pyramida, Rachefova pyramida, Menkaureova pyramida.

Vysuté zahrady Semiradiny

Vysuté zahrady Semiradiny nechal postavit král Nabukadnesar II. ve svém království. Jednalo se o cihlovou terasu vysokou 23 metrů, na které bylo vysázeno velké množství exotických rostlin.

Artemidin chrám v Efesu

Artemidin chrám byl postaven kolem roku 550 př. n. l. na pobřeží Malé Asie. Půdorys měl rozměry 115x55 metrů a podél chrámu se tyčily dvě řady sloupů (celkem 125) vysokých 20 metrů. Artemidin chrám byl postaven z vápence obloženého mramorem. Chrám sloužil pro náboženské obřady a jako obchodní centrum.

Feidiův Zeus v Olympii

Socha Dia v Olympii byla vysoká 12 metrů. Vytvořil ji řecký sochař Feidiás v roce 433 př. n. l. Oděv a jiné ozdoby sochy byly vyrobeny ze zlata a slonoviny. Trůn byl ozdoben ebenem, zlatem, slonovinou a drahokamy. Zeus držel žezlo a sochu bohyně Niké.

Mauzoleum v Halikarnassu

Mauzoleum bylo vybudováno v dnešním Turecku pro vládce Mauzola. Mauzoleum bylo 41 metrů vysoké, na základě mělo 36 iónských sloupů. Na jeho vrcholu byla plošina se sochami Mauzola a jeho manželky Artemidy. Mauzoleum bylo zničeno zemětřesením.

Rhodský kolos

Rhodský kolos byla bronzová socha řeckého boha Helia. Socha stála nad vjezdem do přístavu na ostrově Rhodos a byla vysoká asi 37 metrů. Byla zničená roku 226 př. n. l. při zemětřesení, kdy se zlomila v kolenou.

Maják na ostrově Faros

Jde o první maják na světě, který byl postaven roku 304 př. n. l. na ostrově Faros u Alexandrie. Maják dosahoval výšky 134 metrů a na jeho vrcholu hořel oheň ,který ukazoval lodím vjezd do přístavu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies