Sběratelství - co vše se dá sbírat?

Žijí mezi námi. Sběratelé a sběratelky více či méně bizardních předmětů. Někdy je vnímáme jako podivíny, jindy jim naopak fandíme. Sběratelství není jen koníček, to je vášeň a láska často na celý život.
Žena kousající psa do tváře

Lidé a sběratelství - statistika

Údajně mezi námi žije až 40% sběratelů. Tři čtvrtiny z nich zasvětili své vášni už více než 10 let života a dvě třetiny se svou sbírkou zabývají každý týden. V oblíbenosti sbíraných předmětů vede klasika - pohlednice, známky, knihy, miniatury aut.

Netradiční sběratelé - želvy, vejce, pudlové, komiksy, kalamáře

Martina propadla své vášni - želvománii - v roce 1988. Tehdy darovala želvičky svému synovi a bezhlavě se do nich zamilovala. Od té doby shromažďuje želvy z různých materiálů a v její sbírce najdeme už 1 700 exemplářů. To nezapočítáváme knihy a pohlednice, pochopitelně také s želví tematikou.

 

Jan už přes 20 let sbírá minerály, speciálně drahé kameny. Svůj zájem o ně vysvětluje jako estetický a věděcký a v neposlední řadě představuje jeho sbírka i investici, neboť cena drahokamů má vzestupnou tendenci. Jeho sbírka 200 kamenů je oceňována na 30 000 euro.

 

Jakubův dům je zasvěcen pudlům ve všech podobách. Ty živé vlastní dva, zbytek jsou skleněné figurky, plyšáci, brože a najdeme i zlatý přívěsek.

 

Luděk se zajímá o komiksy. Nejstarší kousek jeho sbírky, kterou buduje od roku 1999, pochází z roku 1944. Během let za svou vášeň utratil přes 10 000 euro.

 

Eva sbírá vajíčka v jakémkoli provedení - z kamene, ze dřeva, skla, kovu; zdobená malbami, rytinami... Její vášeň se probudila před 30 lety v Rumunsku, odkud si jako suvenýr přivezla ručně malované vejce.

 

Anna naprosto propadla kalamářům a všemu, co evokuje psaní a školu. Ke sbírce ji nasměroval dědeček, který jí daroval krabici s inkoustovými pery. Brzy na to vylovila z babiččiny popelnice starý kýčovitý kalamář, a základ její sbírky byl na světě.

 

Kristýna se zamilovala do Snoopyho, slavného černobílého pejska amerického kreslíře Charlese M. Schulze. Sbírá všechno, na čem se objeví: figurky, plakáty, ručníky, knihy, samolepky, sklenice...

 

Sylvie už od svých 10 let sbírá kresby a rytiny oslů. Začalo to tím, že když byla malá, měli doma oslici. Od té doby ji slabost pro tato zvířata neopustila.

Sběratelé a jejich rady

  1. Důležitá je trpělivost. Počkat si na vhodný okamžik, nekupovat za každou, tzn. přemrštěnou cenu. To vyžaduje znát ceny sbíraných předmětů a uvědomit si své finanční limity.
  2. Kupovat předměty v dobrém stavu, nepoškozené. Spíše než na kvantitu předmětů se soustřeďte na kvalitu.
  3. Včas si uvědomit, kdy sběratel a jeho sbírka začínají obtěžovat okolí.

Sběratelství - zbytečné utrácení peněz?

Sběratelé nám mohou přijít k smíchu, ale faktem je, že cena některých sbírek se může vyšplhat značně vysoko. Miniaturní autíčka Dinky Toys z 50. let se v dražbě prodávají až za 10 000 euro za kus. Je jasné, že jejich skutečná cena je o hodně nižší. Ale existují desítky lidí, kteří jsou ochotni tuto částku zaplatit. U aut ještě zůstaneme.

 

Stařičký Mercedes-Benz 540K Cabriolet z roku 1936 byl v loňském roce vydražen v aukční síni Christie's za 1 221 250 euro.

 

Dalším příkladem dobré investice jsou staré knihy. Na trhu je jich pouze omezené množství, takže jejich cena logicky šplhá nahoru. A ty opravdu nejcennější se ve světě prodávají za desítky i stovky tisíc eur.

 

A konečně - legendární Modrý mauricius. Tato známka s hodnotou 2 pence byla vydražena za 1,6 miliónů švýcarských franků. No řekněte sami, nechtěli byste mít doma filatelistu?

Další zajímavé články pro muže i ženy z rubriky zajímavosti ze světa

Bakterie, které léčí...

Globální oteplování - jaké následky hrozí?

Snář - co znamenají sny?

Jak mluví lidé po celém světě?

10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies