Salmonelóza - léčba a prevence

Převážně v letních měsících jsme ohroženi bakteriemi salmonelózy. Chce to především dbát na hygienu a vyhnout se určitým druhům potravin - tepelně neupraveným nebo špatně skladovaným. A jak se salmonelóza pozná a jak se léčí?
Prasklá skořápka s vytékajícím vejcem

Salmonelóza

V létě je těžké odolat pokušení zmrzlin, bramborovým salátům a dalším pochutinám, ale: může na nás číhat salmonelóza. Je to vůbec nejčastější infekce střevního traktu. Správnou hygienou se jí dá ale mnohdy zabránit.

Salmonelóza – jak vzniká?

Salmonely jsou střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků. Odborná literatura popisuje několik stovek druhů těchto mikroorganismů. K tomu, aby někoho potrápila stačí pár desítek životaschopných bakterií obsažených třeba v jídle. Salmonely jsou značně odolné a rychle se rozmnožují.
  • Nejčastějším zdrojem infekce jsou u nás cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.).
  • K nákaze potravin může dojít i při nevhodném transportu nebo skladování.
  • Do těla pronikají bakterie výhradně ústy. Část bakterií se dostává do střev, kde se rychle množí a vyvolává místní zánět.

Salmonelóza – jak se pozná?

Onemocnění salmonelózou se projeví po 8 až deseti hodinách po požití infikovaného jídla.
K hlavním příznakům patří:
  • zvracení,
  • celková nevolnost,
  • silné průjmy,
  • bolest hlavy a břicha,
  • teploty až 40 stupňů.

Salmonelóza – jak se léčí?

  • Pro stanovení diagnózy je nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve.
  • Při léčbě je nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin (neslazené čaje a minerálky bez bublinek).
  • Pacientům se podávají léky, které urychlují vylučování salmonel.
  • Neužívají se antibiotika, protože by mohla poškodit ještě více narušenou střevní flóru.
  • Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi.
  • Nedostatek tekutin způsobuje křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Náhrada ztracených tekutin dokáže výrazně zlepšit zdravotní stav.

Salmonelóza a prevence

  • Nekupujte vejce starší než dva týdny. Vejce musí být nepoškozená a řádně značená.
  • Konzumujte vejce tepelně opracovaná (vařená až 12 minut). Syrová vejce nepoužívejte do moučníků připravovaných za studena (náplně do dortů, krémy apod.).
  • Výrobky studené kuchyně je nutné uchovávat v chladu a do 24 hodin zkonzumovat.
  • K zahubení salmonel stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut.
  • Skořápky vajec, obaly od masa, zbytky použité mouky, strouhanky a vajec z obalování vyhoďte.
  • Majonézu kupujte v obchodě už hotovou – je vyrobená z tepelně opracovaných žloutků.
  • Použitou pracovní plochu omyjte saponátem a utřete jednorázovou utěrkou.
  • Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies