Rozporuplná Korea

Komunistiká Severní Korea je zemí, kam turisté běžné nejezdí. Přesto vlastní spoustu pokladů, které stojí za to objevit.

Chrám Kjongbokkung v Jižní Koreiji

Severní Korea – základní fakta

Korejská lidově demokratická republika, lidmi zkráceně pojmenovaná jako Severní Korea, se nachází v severní části Korejského poloostrova ve východní Asii. Na jihu sousední s Jižní Koreou, na severu s Čínou a Ruskem. Počet obyvatel se pohybuje okolo 23 milionů.

Severní i Jižní Korea byli před druhou světovou válkou jednou zemí, poté se ale rozdělily na dva samostatné státy. V Severní Korei vládne totalitní komunistický režim.

Země plná rozporů

Severní Korea je zemí plnou rozporů. Má čtvrtou největší armádu na světe a dobře vyvinutý jaderný program. Protože se zdejší politika zakládá na soběstačnosti země, veškeré vypěstované ovoce a zelenina putují do zemí celého světa, z čehož sice plynou značné příjmy, druhou stranou mince je ovšem fakt, že na samotné obyvatele tak mnohdy jídlo nezbude. Tento paradox v zemi nejednou způsobil hladomor.

Mezinárodní ústav pro lidská práva kritizuje Severní Koreu také za to, že svým obyvatelům nedovoluje ze země vycestovat. Ví se také, že zde existují koncentrační tábory, kde se mimo jiné na vězních testují chemické zbraně.

Severní Korea očima turistů

Přestože je Korea zemí, ve které by chtěl žít málokdo z nás, nabízí spoustu nádherných míst a českým turistům problémy nedělá. Vstup mají zakázán pouze turisté britští.

Pchjongjang

Určitě stojí za to vidět hlavní město země – Pchjongjang, včetně Vítězného oblouku, Kim Ir-senova náměstí a pahorku Mansu s monumentální sochou Velkého vůdce. Nezapomeňte ani na 170 metrů vysokou věž Čučche, postavenou na počest 70. narozenin vůdce Kim Ir-sena. Výtah vás zaveze až téměř na vrchol věže, odkud si můžete prohlédnout město z ptačí perspektivy.

Královské město Kaesong

Pozoruhodné je také město Kaesong, kdysi metropole dynastie Koryo. Ve staré čtvrti najdete původní, tradiční domy s dlaždicovými střechami a kousek za městem hrobku krále Kongmina a jeho ženy.

Hory a horská letoviska

Severní Korea je zemí hornatou, nejvyšším vrcholem je vyhaslá sopka Pektusan (2 774 m n. m.). Výstup je nezapomenutelným zážitkem pro každého horala – v kadeře Pektusanu se nachází nádherné sopečné jezero. Pro ty, kteří tak vysoko šlapat nechtějí, lze doporučit rekreační letoviska v pohoří Mjohjangsan. Návštěvu určitě spojte s prohlídkou buddhistického chrámu Pohyon.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies