Role otce ve výchově dítěte

Podíl otce na výchově dítěte je stejně důležitý jako podíl matky. Bohužel drtivé množství českých otců zastává v rodině spíše pasivní roli.

Ležící muž objímající své dítě

Na výchovu musí být dva

Být otcem neznamená jen hmotně zabezpečit svou rodinu. Znamená to také projevovat o dítě zájem. Přitom není nutné, aby otec zvládal totéž, co matka – důležitý je čas, který s dítětem tráví. Záleží pak jen na něm, zda si bude s potomkem povídat, hrát nebo se raději podílet na každodenní péči o dítě. Ideální otec samozřejmě z části zastává všechny tyto funkce, ale takových je u nás opravdu málo.

Mnoho otců se domnívá, že péče o dítě je výlučně věcí matky – tento model možná fungoval v dobách dávno minulých. Moderní rodina si dokáže rozdělit své role tak, aby nebyl žádný z rodičů přetěžován. Úloha matky a otce není striktně dána a rozdíly v rodinném postavení se stírají.

Proč je důležitá aktivní účast otce

Dlouhodobé psychologické studie prokázaly, že pravidelný pozitivní kontakt otce s dítětem pomáhá posilovat sebevědomí potomka a pocit sounáležitosti a co víc – v rodinách s nízkými příjmy také snižuje riziko kriminality dítěte. Děti s pozitivním vztahem k otci mají menší potíže s chováním a dokáží se v životě lépe prosadit.

Jaký bude váš muž otec?

Každý otec je jiný, ale téměř vždy přejímá vzory chování od svého vlastního otce. Chcete-li vědět, jakým otcem bude jednou váš muž, zaměřte se na jeho rodinné vztahy. Má ke svému vlastnímu otci vlažný vztah a tíhne spíše k matce, která se o něj v dětství starala od rána do večera, zatímco otec si četl noviny či sledoval fotbal? Muž, který nepoznal jiný než tento model výchovy, těžko pochopí, že by se sám měl podílet na výchově potomka.

Jak zapojit otce do výchovy dítěte

Že je otec milující nemusí hned znamenat, že bude také pečující. Existuje několik důvodů, proč se muž brání péči o dítě. Nejčastější je strach, že ji nezvládne (v určité míře se bojí všichni muži otcové, ale žádný obavy nepřizná). Začněte proto drobnými úkoly – poproste například, aby otec dítě na chvíli pohlídal a poté muže pochvalte. Proste, nerozkazujte. Budete-li jej ujišťovat, že mu to jde, sám si k péči o dítě vytvoří pozitivní vztah a příště se možná některého z úkolů zhostí s úsměvem sám.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies