Rizika nedonošených dětí

Stále bohužel platí, že zdravotní rizika nedonošených dětí jsou veliká. Nutno však hrdě dodat, že Česká republika patří v péči o nedonošené novorozence k absolutní špičce. Jaká jsou hlavní rizika nedonošených miminek? Dozvíte se na následujících řádcích.

Žena líbající své dítě na tvář

Pomoc na neantologii

Za nezralého novorozence považují lékaři novorozence narozeného na hranici životaschopnosti, tedy od 24. do konce 37. gestačního týdne. Obor neantologie se zabývá právě péčí a léčbou předčasně narozených novorozenců.

Rizik je stále dost

V první řadě, je třeba si uvědomit, že organismus nedonošeného dítěte je nezralý a tudíž nepřipravený na život mimo dělohu matky. Je důležité nepodcenit přípravu před porodem. K základním potřebám patří stabilizace dýchání a oběhu.

Obranyschopnost nedonošeného novorozence je velmi malá, musí se předcházet rizikům infekce. Dalším cílem je podpořit trávení. Mateřské mléko se podávává formou odstřiku od matky.

Kvalitní lékařská péče je nutností

Při nejčernějším scénáři může dojít i k úmrtí novorozence. Ale díky moderním metodám a přístrojům i profesionální péči lékařů a zdravotních sester je toto riziko sníženo na absolutní minimum.

Respirační synctiální virus

Jedná se o závažné akutní onemocnění dolních cest dýchacích. Virus se vyskytuje u dětí do dvou let po celém světě. Sezónu má od října do března. Šíří se kapénkovou nákazou i fyzickým kontaktem. Způsobuje závažná onemocnění dýchacích orgánů. Pokud nedonošené dítě prodělá toto onemocnění, je náchylnější k získání astmatu v pozdějším věku. Může se objevit také bronchitida a pneumonie.

Hyperaktivita

U předčasně narozených dětí a dětí s nízkou porodní váhou je vyšší riziko vzniku hyperaktivity. Hyperkinetický syndrom je charakterizován poruchami pozornosti a impulsivním chováním dítěte. U dětí narozených mezi 34. a 36. týdnem těhotenství se riziko zvyšuje o 70 procent ve srovnání s dětmi narozenými v termínu.

Syndrom náhlého úmrtí

Jedná se o náhlou neočekávanou smrt kojence, který těsně před smrtí nejeví žádné závažnější příznaky nemoci. Objevuje se nejčastěji během spánku a jeho příčinu bohužel stále ještě neobjasní ani podrobné vyšetření dítěte včetně následné pitvy. Riziko se výrazně zvyšuje u předčasně narozených dětí.

K dalším rizikům patří vznik epilepsie, lehké mozkové dysfunkce, kojenecká žloutenka nebo poškození mozku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies