Realitní kanceláře a jejich služby

Hlavní zaměření realitních kanceláří je zprostředkování koupě a prodeje nemovitostí. Víte, jaký by měl být celý postup při prodeji vašeho domu či bytu a co všechno je v kompetenci realitního makléře?
Papír s perem

Realitní činnost zahrnuje

  • zprostředkování koupě, prodeje a pronájmu nemovitostí
  • správu nemovitostí
  • leasing nemovitostí
  • developerství (výstavba a následný prodej či pronájem nemovitostí nebo objektů)

Realitní kanceláře – co nabízejí

Pokud nakupujete nebo prodáváte nemovitost přes realitní kancelář, máte záruku, že obchod bude sjednán dle právních předpisů (pokud zrovna nenarazíte na falešnou RK - najděte tu seriózní - více zde) a máte větší šanci k nalezení případného zájemce. Většina realitních kanceláři nabízí nemovitosti na serverech, na které nemůže běžný občan inzerci zadávat.

Prodej nemovitosti přes realitní kancelář

Aby jste mohli nemovitost přes realitní kancelář nabízet, musíte nejdříve prokázat, že nemovitost skutečně vlastníte (výpisem z katastru nemovitostí, darovací či kupní smlouvou, nájemní smlouvou na družstevní byt nebo jiným dokumentem).

 

Pracovník RK si nejdříve vaši nemovitost prohlédne, zhotoví si fotografie nemovitosti, zkontroluje, zda je opravdu ve vašem vlastnictví. Teprve poté s vámi sepíše smlouvu o zprostředkování prodeje či pronájmu. Nemovitost ihned nabízejí – na letácích, v inzertních novinách či na internetu. Zájemcům poskytují možnost prohlédnout si tuto nemovitost a v případě souhlasu s nabízenou cenou i ostatními podmínkami prodeje (souhlasit musíte samozřejmě i vy), s oběma stranami sepíší smlouvu.

Realitní kanceláře a provize

Odměnou za služby realitní kanceláře je provize z prodejní ceny nemovitosti (platí ji vždy majitel nemovitosti). Pohybuje se od 3% do 10%. V případě pronájmu nemovitosti je provizí výše jednoho měsíčního nájmu. Zájemce o nemovitost žádnou provizí neplatí.

Exkluzivní a neexkluzivní smlouva

Pokud se rozhodnete nabízet svou nemovitost před realitní kancelář a zavážete se, že ji nebudete nabízet další realitní kanceláři ani ji nebudete nabízet sami, sepíšete s realitním makléřem tzv. exkluzivní smlouvu. Neexkluzivní smlouva vám naopak dovoluje nabídnout nemovitost do více realitních kanceláří a nabízet ji zároveň sám.

Služby realitní kanceláře

  • vyhledávání vhodného zájemce o vaši nemovitost (mimochodem, umíte se ubránit vloupání?)
  • vyhledávání vhodné nemovitosti pro zájemce
  • prezentace nemovitosti v médiích (noviny, Internet, letáky)
  • řízení prodeje nemovitosti s cílem dosažení maximální tržní ceny
  • právní služby (sepisování smluv, notářské služby)
  • znalecké odhady (odhad skutečné tržní ceny nemovitosti)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies