Rafting - voda jako živel

Přitahuje vás dobrodružství, dávka adrenalinu a nespoutaná příroda? Pak je rafting přesně to, co hledáte. Prostě paráda! Projíždíte peřejemi, prožíváte chvíle napětí a radosti. Voda je živel a společně s raftem vám dá spoustu zážitků a nových přátel.

Lidé ve člunu proplouvají řekou

Při raftingu sjíždíte peřejnaté úseky řek na nafukovacích člunech a prostor kolem vás je prostoupen vodní tříští. Je to paráda. Projíždíte peřejemi a vše je ve vašich rukou. Blížíte se k cíli plavby, řeka se zklidní a vy se rozhlédnete kolem sebe. Všechno je jiné, krásnější a vy máte pár nových přátel, kteří s vámí sdíleli člun.

Raftové čluny podle obtížnosti sjezdu

Vícemístné rafty

Osmimístný oválný nafukovací člun se samovylévacím dnem. Posádka sedí na bočních válcích, její stabilitu zvyšují úchyty na nohy. Na těchto plavidlech sjíždíte úseky s obtížností do WW 5. Posádku raftu tvoří zpravidla 4-8 účastníků, řídí se pokyny zkušeného vůdce člunu (river-quida).

Dvoumístné rafty

Dvoumístný nafukovací člun má zvednutou špičku i záď a samovylévací dno. Stabilita posádky je zajištěna větší šířkou člunu a upínacími popruhy. Tato plavidla se používají na řekách s obtížností do WW 3.

Oproti plavbě na vícemístných raftech je plavba na člunech dvoumístných člunech určena pouze účastníkům s dobrou fyzickou kondicí, kteří jsou dobrými plavci, kteří již mají znalosti s ovládáním lodi a zkušenosti s jízdou na divoké vodě.

Rafting a náročnost sjížděných řek

Stupně obtížnosti řek jsou vždy poněkud subjektivní a slouží hlavně k porovnání jednotlivých úseků řek.

Hodnoceni WW (Wild Water = divoká voda)

Vztahuje se vždy k optimálnímu stavu, za menší vody bývá zpravidla obtížnost nižší, naopak za velké vody se zvyšuje o 1 či 2 stupně.

Stupeň obtížnosti WW 1

Lehká voda, pravidelná proudnice a vlny, malé peřeje nebo časté meandry s rychle tekoucí vodou. Ke splutí na kanoi nutná znalost základního a zpětného záběru.

Stupeň obtížnosti WW 2

Mírně obtížná voda, nepravidelná proudnice a vlny, střední peřeje, slabé válce a víry, nízké stupně v málo přehledném řečišti. Ke splutí řeky je nutná znalost všech základních záběrů.

Stupeň obtížnosti WW 3

Středně obtížná voda, vysoké nepravidelné vlny, větší peřeje s náročnějšími úseky s válci a víry. Ke splutí nutná dobrá kondice, znalost všech záběrů a zkušenost s ovládáním plavidla.

Stupeň obtížnosti WW 4

Velmi obtížná voda, velké a silné peřeje s vysokými vlnami, velké válce, víry a karfióly, zablokované koryto s úzkými průjezdy, málo přehledný průjezd. Pro sjezd řeky nutná dobrá kondice a trénovanost.

Stupeň obtížnosti WW 5

Velmi obtížná voda, extrémní peřeje, válce a víry, nutná znalost terénu. Sjezd řeky vhodný pouze pro specialisty a špičkové jezdce s vysokou psychickou i fyzickou kondicí.

Stupeň obtížnosti WW6

Hranice sjízdnosti na raftu, všeobecně nesjízdné úseky sjízdné pouze při vysokém riziku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies