Psychosomatika

Trpíte nějakými zdravotními potížemi, polykáte hrsti prášků a váš doktor nemůže příjít na to, jaká nemoc vám potíže způsobuje? Pak je příčinou vaše duše. Tělesnými projevy se vám snaží dát najevo, že něco není v pořádku.
Muž s rukou ve vlasech

Psychosomatika

Název psychosomatika je složen ze dvou starořeckých slov. Psyche znamená duše a soma tělo. Psychosomatika se tedy zabývá tím, jak naše duše ovlivňuje naše tělo a naopak.

Psychosomatické poruchy

jsou poruchy psychického rázu, které o sobě dávají vědět prostřednictvím těla. Bolesti hlavy nemusí být vždy způsobeny nedostatkem tekutin. Pokud se například objevují vždy, když se chystáte ke své tchýni, je jasné, že duše se snaží bránit. Činíte totiž něco, co sami nechcete. Tělo se může bránit i tak, že onemocní, aby jste se události nebo návštěvy, na kterou se netěšíte, vyhnula.

Nejčastější psychosomatické poruchy

Srdce

Z ničeho nic se vám sevře srdce nebo pocítíte silnou bolest na hrudi a přitom netrpíte žádnou srdeční vadou? Takové potíže nejčastěji postihují lidi depresivní a úzkostlivé. Pokud se vám srdce rozbuší pokaždé, když jste postaveni před vážný problém, příčinou může být závislost na rodičích. Dříve vaše problémy řešili rodiče a teď jste na všechno sama. Pomůžete si návštěvou odborníka nebo tím, že si vyrovnáte vztahy s rodiči.

Krevní tlak

S vysokým krevním tlakem se potýkají hlavně věčně nespokojení a agresivní jedinci. S nízkým zase lidé spolehliví, ale přecitlivělí, perfekcionisté, kteří jsou závislí na mínění okolí.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy zná každý z nás. Pokud se ale vyskytují příliš často nebo bez zjevných příčin, pak jsou obvykle na vině napjaté mezilidské vztahy, stres v práci, v rodině nebo partnerství. Pokud už vaše duše neví kudy kam, dá vám to najevo tímto způsobem.

Pohybové ústrojí

Rádi rozkazujete druhým a přitom jste extrémně citliví na kritiku a psychickou zátěž? Pak se možná občas potýkáte se zablokovanou páteří nebo bolestmi kloubů. Vaše duše bojuje se sklony podřídit se i sloužit.

Gynekologické potíže

postihují ženy, které nejsou spokojeny se svým ženským údělem, mají za sebou neúspěšné známosti nebo se bojí dalšího vztahu.

Žaludek

Zácpa je projevem toho, že v sobě potlačujete emoce, duševní napětí a stres. Průjmy zase postihují jedince, kteří trpí trémou a mají pocit bezmoci. Oba problémy postihují tvrdohlavé jedince, kteří jsou ale také šetrní a pořádkumilovní.

Nemoci z nachlazení

Postihují ty, kteří utíkají před krizovými situacemi svého života, místo aby je řešili. Chybí jim nadšení a považují se za oběť.

Psychosomatické poruchy a léčba

Snažte se zjistit, kdy vaše potíže začaly a za jakých okolností se vyskytují. Získáváte nemocí nějaké výhody – například odložení nepříjemných pracovních úkolů? Pokud ano, svěřte se psychologovi nebo psychoterapeutovi. Najde příčinu vašich potíží a po několika sezeních se zase budete cítit jako rybička.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies