Prvňáčci, škola volá...

Opět začíná školní rok a pro ty, kteří půjdou do školy poprvé, to nemusí být nic snadného. Najednou končí čas dětství a her.

Prvňáčci to nemají snadné...

 

Nyní se již musí učit, musí tedy plnit jisté povinnosti, což většina dětí nese těžce. Co by mělo vaše dítko znát? Určitě jste nervózní, ale nemusíte se zbytečně strachovat. Po pár dnech si děti zvyknou a časem už to budou brát jako nutnou rutinu.

 

Předškolák - co všechno by měl zvládat?

 

Určitě by měl znát své jméno a věk. Měl by také vědět, jak jdou jednotlivé dny v týdnu po sobě. Dítě musí prokázat, že mu nedělá problém samostatně a logicky uvažovat. Měl by mluvit srozumitelně, pěkně v souvislých větách. Každý předškolák by přiměřeně ke svému věku měl ovládat jemnou i hrubou motoriku.

 

Měl by zvládat jednoduchou orientaci v prostoru - dole, nahoře, vpravo, vlevo, pod, nad a podobně. Neměl by se stydět hrát kolektivní hry. Zvládne napočítat alespoň od 1 do 10. Drží správně tužku i pero a měl by umět zacházet i s nůžkami. Měl by umět poslouchat a pracovat jak samostatně, tak i s ostatními ve skupince.

 

Měl by dokázat odvyprávět krátkou pohádku, zarecitovat nějakou básničku nebo zazpívat píseň. Musí prokázat respekt ke spolužákům i k dospělým. Také se nesmí bát s dospělým navázat kontakt. Nedělá mu problém slušně pozdravit, poprosit i poděkovat a zvládá i základní hygienu. Navíc se umí i sám obléct a obsloužit.

 

První školní den

 

Bude to významný den pro vás pro všechny. Dítěti tento přechod usnadníte tím, že ho uklidníte. Povídejte si s ním, co ho ve škole čeká. Klidně mu řekněte, že tam budou i ostatní děti tak trochu nervózní, takže na tom není nic špatného. Nijak na něho nespěchejte, raději nařiďte budíček trošku dřív. To jen pro případ, kdyby měl ráno špatnou náladu, abyste ho mohla ještě trochu uklidnit. Nezapomeňte tento den nějak oslavit - třeba návštěvou cukrárny či něčím jiným.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies