Prozatimní následky ekonomické krize v ČR

Vznikla v Americe a jako mor se nyní šíří po celém světě. Ničí světový průmysl a hroutí ekonomiku. Ocitli jsme se v době největší ekonomické krize od 30. let minulého století. Jak z ní ven?
Oko se znakem dolaru

Kde to všechno začalo?

Celý počátek globální ekonomické krize hledejme za oceánem, konkrétné v USA. Zjednodušeně řečeno banky a spekulanti bezstarostně umožňovali dosažení snadné hypotéky (se kterými se mimochodem dále obchodovalo) všem.

 

Nikoho nezajímala ani výše příjmů, ani skutečná hodnota majetku, kterým pořizovatel hypotéky ručil. A schopnost splácet byla hlavním kamenem úrazu systému, který se ze dne na den sesypal jako hromádka z karet.

Momentální situace

I přes pozitivní slova politiků o tom, jak úspěšně naše ekonomika dokáže krizi čelit, je jasné, že se citelně dotkla nebo ještě dotkne tisíců domácností. Současné zprávy naplňují hrůzu nahánějící titulky. Omezování či zastavení výroby a s tím spojené propouštění zaměstnanců, zprávy o krachujících bankách a podnicích v zahraničí, to je dnešní realita.

 

Všichni ekonomové se shodují na tom, že krize může být hlubšího charakteru, než se očekává. Pokles českého ekonomického růstu o několik procent oproti původnímu odhadu to jen potvrzuje. Experti dokonce očekávají, že se naše ekonomika dostane do recese.

 

Problémy spojené s úbytkem poptávky v Česku ničí spousty firem. Problémy pociťují už delší dobu nejen sklárny a firmy napojené na automobilový trh, které už byly nuceny propustit tisíce pracovníků, těžké dny a snižování nákladů nyní prožívají i všechny ostatní odvětví.

Oživení ekonomiky aneb další dluhy?

Běžných obyvatel, alespoň těch, kterým zůstala práce, se situace ohledně zpomalení růstu ekonomiky výrazným způsobem nedotkne. Celosvětově se však očekává, že v roce 2009 zkrachuje v Evropě více než 200 000 společností, další tisíce společností padnou v Americe a Asii.

 

Nyní je na jednotlivých vládách, jak si se situací ve svých státech poradit. Například v Anglii nebo v Americe neváhají rapidně navýšit schodek rozpočtu. Je si sice pravda, že ekonomiku tyhle krizové balíčky oživí a vytvoří i miliony pracovních míst, na druhou stranu se nabízí otázka, jestli je vhodné ještě více se zadlužovat. Nebylo by lepší hledat chyby v systému?

Zajímavosti ze světa - přečtěte si také následující články

Kolik vydělávají filmové hvězdy?

Nejdražší hollywoodské filmy - TOP 10

Filmové hvězdy – znáte jejich pravá jména?

Historie plyšových medvídků

Víte, co jíte? Čtěte si obaly potravin!

České objevy a vynálezy

Nejlepší a nejhorší předsevzetí do nového roku

Vynálezy budoucnosti - na co se můžeme těšit?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies