Proč slavíme Vánoce?

Děti se jich nemůžou dočkat, dospělí na ně občas hudrají, ale pak přece jen podlehnout všeobecné předvánoční euforii. Vánoce máme zkrátka pod kůží. Jaké jsou kořeny těchto nejoblíbenějších svátků, které máme spojeny s Ježíškem?

Ruka držící zapálenou svíčku

Začínáme adventem

Vánocům předchází advent, což jsou čtyři neděle před svátky. Je to období zdrženlivosti, kdy lidé mají rozjímat, a proto se nekonají svatby ani jiné hlučné sešlosti. Advent pochází z latinského slova adventus, což znamená přicházející. Od dob papeže Řehoře I. se tak označuje doba příprav na příchod Ježíše.

Pohanské oslavy

Prapůvod Vánoc lze najít v antickém Římě, kde se v období od 17. do 24. prosince konaly tzv. saturnálie, oslavy boha setby a plodnosti Saturna. Během těchto sedmi dní oslav konce roku, slunovratu, se setkávaly rodiny a přátelé ve vilách ozdobených rostlinami a girlandami a navzájem se obdarovávali figurkami z chlebového těsta nebo z pálené hlíny.

 

Když Julius Caesar zavedl místo starořímského tzv. sluneční neboli juliánský kalendář, který se stal základem našeho současného kalendáře, slunovrat nesprávně připadl na 25. prosinec /správně se měl konat 21. prosince/.

Oslavy narození Spasitele

Křesťanské vánoční svátky vznikly na popud papeže Liberia, který roku 354 n. l. rozhodl, že 25. prosinec se bude slavit jako den narození Ježíše Krista, i když jeho přesné datum narození neznáme.

 

Předtím nebo i souběžně se ve stejné době oslavoval slunovrat. Křesťanství vnímá Krista jako „světlo světa“, takže asociace ze zimním slunovratem, znovuzrozením slunce se přímo nabízela.

 

V této době křesťanská církev zavádí kalendář svátků, které mají nahradit pohanské rituály, jako byly saturnálie, slavené Římany, germánský svátek mrtvých nebo keltský slunovrat. U některých zvyků spojených s Vánocemi se dnes dá už jen těžko vystopovat jejich původ a smysl.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies