Probiotika a jejich účinky

O pozitivním vlivu probiotik na zdraví dnes již nikdo nepochybuje. Stále se objevují další experimentálně doložené důkazy, že jednou z cest, jak se dožít delšího věku v dobrém zdravotním stavu je pravidelná konzumace probiotických potravin.

Kelímek jogurtu s ponořenou lžičkou

Pod pojmem probiotika si většina lidí představuje zakysané mléčné výrobky, to je ale zjednodušená představa. Probiotiky rozumíme všechny bakterie, které mají na stav střevní mikroflóry prokazatelně pozitivní vliv a které svým účinkem příznivě ovlivňují i zdravotní stav člověka. Bakterie mléčného kvašení jsou pouze částí z nich.
V Japonsku, které je známé jako země s nejdelší průměrnou délkou života, existuje nepřeberná nabídka výrobků s probiotickými kulturami.

Co jsou to probiotika?

Probiotika se v současnosti definují jako živý mikrobiální dodatek stravy, který příznivě ovlivňuje zdraví člověka zlepšením jeho mikrobiální střevní rovnováhy. Mezi probiotické kultury patří hlavně Lactobacilllus casei, Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium bifidum, breve, longum a další.

Probiotika v potravinách

Probiotika se používají v moderním potravinářství jako funkční přísada, to znamená, že zlepšují výživovou hodnotu výrobku a mění jej z pouhé potraviny na funkční potravinu, která je z části vlastně lékem. Obsažené kultury ovšem musí splňovat přísná kriteria. V 1 ml výrobku musí být nejméně 10 miliónů bakterií, navíc ještě schopných přežít kyselé žaludeční prostředí a působení žluči. Preferovány jsou navíc takové druhy bakterií, které produkují vitaminy (vitaminy skupiny B, vitamin K, aminokyselin).

Co všechno probiotika dokáží?

  • Kontrolu nežádoucích střevních mikrobů probiotické mikroorganismy produkují organické kyseliny, tím dochází k poklesu Ph.
  • Protinádorová aktivita poklesem pH a potlačením růstu hnilobných bakterií klesá tvorba rakovinotvorných látek v samotném střevě, mimo to dokáží probiotika karcinogenní látky chemicky rozložit.
  • Pokles hladiny cholesterolu v krvi při dietě zvýšené hladiny cholesterolu mohou probiotika hrát důležitou roli. Jejich působením dojde k rozkladu solí žlučových kyselin a uvolněný cholesterol se nemůže zpátky vstřebat. V této funkci si vede nejlépe Lactobacillus acidophillus.
  • Omezení následků redukční diety - každá redukční dieta je pro organismus nápor (čím rychlejší redukce, tím více). Ochranné látky vyskytující se v probiotických potravinách proto mohou být prospěšné. Probiotika by měly být součástí každé redukční diety.

Probiotika se stávají stále větším hitem. Dokáží příznivě působit na střevní mikroflóru. Jejím prostřednictvím ovlivňují náš zdravotní stav včetně imunity. Počet chorob a zdravotních potíží, které eliminují nebo zlepšují, se překvapivě rychle rozšiřuje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies