Pro klidný spánek - Kozlík lékařský

Kozlík lékařský ( Valeriana officinalis ) je skvělý lék na mnohé potíže. Kozlík lékařský je známý od starověku a i v dnešní době je velmi často vyhledávanou léčivou bylinou.

Spící miminko

Kozlík lékařský - Valeriana officinalis L.

Valeriana pochází z latiny a znamená síla, zdraví. Kozlík lékařský se kdysi přidával do lektvarů lásky. Bylina měla ochraňovat od blesků a uhranutí. Pachem kozlíku lékařského jsou přitahovány nejen krysy ale i kočky. Čarodějnice nazývaly tuto bylinu kočičí prackou. Američtí indiáni používali byliny k léčbě paralyzovaných končetin a epilepsie. Jako sedativa se používal kozlík lékařský ve druhé sv. válce na nervové otřesy způsobené výbuchem bomb.

Lidové názvy kozlíku lékařského

Kozlíku lékařskému se také říká baldrián, baldrán, odolen, kočičí kořen, čertikus.

Sběr kozlíku lékařského

Sbírá se v období od srpna do října a to podzemní část – oddenek s kořeny. Sušíme na sušárně teplotou do 40°C. Správně usušené kořeny se musí s praskotem lámat. Vlastníte-li doma kočku, pečlivě uschovejte zásoby této byliny !!!

Účinné látky kozlíku lékařského

Silice, mono a sekviterpeny a jejich deriváty, valepotriáty, deriváty kyseliny valerové, cukry, sliz, hořčinu, třísloviny, alkaloidy a flavonoidy, isovalerianový kyselý ester, alkaloidy valerin, chanitin, actinidin a valerianin, cholin, baldrinal a azulen, bornylformiat, bornylacetát, valeriánový kafr, alkoholy aj.

Použití kozlíku lékařského

Užívání rostliny oceníte hlavně při léčbě nespavosti, neklidu a nervozity. Pomůže Vám při poruchách spánku a nálady, při depresích, slabém třesu, epilepsii a bolestech kloubů a svalů. Je vhodný také při psychologickém stresu, hysterických stavech, migréně a žaludečních obtížích. Dále je používána při menstruačních křečích a příznacích spojených s menopauzou.

Vyšší dávky mohou způsobit bolesti hlavy, lehkomyslnost, halucinace, křeče, nervozitu!!! Používat nejdéle tři dny a poté na tři dny vynechat.v těhotenství se nedoporučuje kozlík lékařský používat, mohl by poškodit srdce dítěte!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies