Přírodní živly a naše povaha

Nauka o přírodních živlech pochází z antiky. Z té doby se také traduje názor, že podstata všech věcí se skládá ze čtyř živlů, které se projevuji jako teplo, studeno, sucho a vlhko. Podle kombinací těchto živlů každá věc má svůj oheň, vzduch, vodu a zemi.
Žena ležící na louce u potoka

Přírodní živly - oheň

Oheň je tvůrcem, učitelem i vládcem všeho bytí. Přináší žár, nadšení, vášeň i rozčilení.

Přírodní živly - vzduch

Vzduch symbolizuje svobodu, prostor, volnost, lehkost a rychlost.

Přírodní živly - voda

Voda je základem a příčinou všeho, co se rodí ze země. Je to živel tvořící i ničící.

Přírodní živly - země

Země je symbolem plodnosti. Ze země vše pochází a zároveň se do ní vrací.

Život - země, oheň, voda, vzduch

Také náš život ovládají země, oheň, voda, vzduch a každý z nás má v sobě jejich sílu. V přírodě se střídají čtyři roční období, v nichž se zobrazují čtyři přírodní živly.

 

K jaru patří země, která symbolizuje bytí, k létu oheň, označující vůli, k podzimu vzduch, vyjadřující odvahu a rozum, k zimě voda, zobrazující poznání a vědění.

 

Každý z nás se narodil v určitém astrologickém znamení, k němuž se vztahuje některý ze čtyř živlů.

Přírodní živly a vliv na naši povahu

Přírodní živly se projevují i v povaze člověka. Podle znamení zvěrokruhu převládá v každém člověku určitý živel, který je částečně spojen i s živly ostatními. Učení o živlech bylo aplikováno v řecké medicíně, která rozlišovala i čtyři typy povah: cholerik, sangvinik, flegmatik a melancholik.

Ke kterému povahovému typu a ke kterému živlu patříte právě Vy?

Cholerik

– výbušný, prudký, vše spaluje vlastním žárem. Touží mít moc a vládnout. Oheň, jehož vlastnostmi jsou teplo a sucho, mu dává energii a sílu. Kladnými vlastnostmi jsou aktivita a činorodost, zápornými výbušnost, vášnivost, vzrušivost.

Sangvinik

– lehká a nespoutaná povaha, veselá i smutná, proměnlivá, snadno podléhající hněvu. Má rád slávu, obdiv a změnu. Vyniká uměleckými a literarními sklony. Jeho živlem je vzduch, proto je pružný a přizpůsobivý. Kladnými projevy jsou intuice, fantazie, inspirace. Zápornými pak lež, podvody a intriky.

Flegmatik

– je klidný až netečný a skrývá své city. Snaží se o hluboké poznání života v kladném i záporném smyslu. Touží po blahobytu a požitcích. Jeho živlem je voda. Kladnou stránkou se jeho úsilí, snaživost a schopnost se rozhodnout, zápornou pak odpor nebo povolnost.

Melancholik

– pomalý, věrný, citlivý, snivý, idealistický a nedůvěřivý. Miluje přírodu, materiální zajištění a blahobyt, což činí jeho život radostným. Jeho živlem je země, což mu dává pevnost, a trvanlivost. Kladnými vlastnostmi jsou citlivost a obětavost, zápornými přecitlivělost a úzkostlivost.

Další zajímavé články pro muže i ženy z rubriky zajímavosti ze světa

Bakterie, které léčí...

Globální oteplování - jaké následky hrozí?

Snář - co znamenají sny?

Jak mluví lidé po celém světě?

10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies