Preimplantační genetická diagnostika - PDG

Preimplantační genetická diagnostika (PGD) je metodou užívanou v rámci umělého oplodnění, zejména u párů s rizikem přenosu dědičné choroby.

Ruce držící těhotenské bříško

Preimplantační genetická diagnostika

PGD (preimplantační genetická diagnostika) je metoda, jenž se začala v České republice postupně prosazovat od roku 2000. Je to metoda, která spočívá ve včasném genetickém vyšetření embryí. Je určena pro páry toužící po dítěti, ke kterým příroda nebyla nakloněna šťastnou stranou a které se o dítě pokouší pomocí umělého oplodnění (IVF).

PDG je schopna odhalit skryté chromozomové vady, které jsou příčinou Downova syndromu, Edwardsova a Patauova syndromu. Také je schopna odhalit genové mutace, jako je například cystická fibróza (dědičná nemoc, postihující dýchací a trávicí soustavu), hemofilie, fenylketonurie (metabolické onemocnění způsobené nefunkčním jaterním enzymem) a mnoho dalších. PGD stanovuje pohlaví u dítěte v případech, kdy matka nemůže donosit chlapce (v případě, že je matka přenašečkou některých onemocnění, projevujících se pouze u chlapců).

Princip PDG

PDG pracuje s genetickými informacemi. Pomocí PDG je z několika embryí vybráno jedno, které má nejvyšší předpoklad k tomu, aby se z něj zrodil zdravý člověk. Embrya se zkoumají v nejranějším vývoji (3 dny staré, kdy se již skládá z mnoha buněk, které se zatím nikterak nespecializují a každá z nich v sobě nese kompletní genetickou informaci) tak, že z nich odborníci v laboratořích vyjmou pomocí speciálního mikromanipulátoru 1 nebo 2 buňky, které podrobí genetické analýze. Vybrané embryo (s normálním genetickým nálezem) je následně připraveno k umělému oplodnění. Tato metoda zvýší pravděpodobnost otěhotnění, sníží riziko abortu nebo nutnosti přerušit těhotenství z genetických důvodů.

Cena preimplantační genetické diagnostiky

Cena PDG se pohybuje okolo 50.000 korun. V případě, že je u matky zvýšené riziko přenosu dědičných chorob, může z větší části tento zákrok hradit zdravotní pojišťovna. Doplatek se v tomto případě pohybuje okolo 10 - 15.000 korun.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies