Pravidla hádky v rodině

Hádka je přirozená, a pokud nejste egoističtí, společně dokážete vyřešit dlouhotrvající problém. Stačí si jen určit pravidla a udržet je ve správných kolejích.

Muž se ženou hledící na sebe

Citlivý partner snáší kritiku hůř

Občas bývá velice složité uvědomit si, že svým výrokem během hádky můžete způsobit vašemu partnerovi hlubokou ránu na duši. K hádkám dochází zpravidla ve chvíli, kdy se jeden z partnerů jednoduše naštve, protože ten druhý nesplnil jeho očekávání. V zásadě se může jednat o cokoliv, a jestliže je váš partner citlivější, rozhodí ho i maličkost.

V tomto případě ani časně ukončená hádka z vaší strany nepomůže, partner se cítí podvedený a myslí si, že jste mu záměrně chtěli ublížit. Člověk však není stroj, mnohdy jedná zkratovitě a v tu chvíli nepřemýšlí nad tím, jaký dopad bude mít jeho jednání. Pravidla hádky jsou tedy nevyhnutelná, jedině tak se můžete s partnerem dobrat uspokojivého výsledku.

Na problém zkuste hledět z obou stran

Tak jako se snažíte dodržovat pravidla silničního provozu a neporušujete zákony, stejným způsobem byste se měli snažit o dodržení pravidel, která se při hádce nikdy nepřekročí. Na každý problém se ale nejdříve zkuste podívat očima i vašeho partnera. Stejně, jako rčení „každá mince má dvě strany", tak i na spor, který vedete, se můžete (měli byste) podívat z několika úhlů.

Pohnutky, které vašeho partnera vedly k neočekávané reakci, měly zřejmě svůj důvod, tak se jej snažte nejprve pochopit. Je to velice těžké, ale můžete se vyhnout nepříjemné potyčce. V klidu pak můžete partnerovi vysvětlit své zklamání a téměř vždy je podobné jednání mnohem účinnější, nežli zbytečné nadávky, výhrůžky a ultimata.

Několik tipů, kterými se můžete inspirovat

Nekřičte. Křičením si stejně nic nevydupete, jen si přivodíte srdeční infarkt. Člověku se sice trochu uleví, ale zavání to spíše hysterií. Raději se uklidněte fyzickou námahou nebo se zavřete do pokoje a trochu si zakřičte do polštáře.

Zůstaňte v přítomnosti. Hádky lákají k návratu do minulosti a k vytahování starých, možná i nevyřešených problémů. Tím si ale hádku jen prodloužíte a zůstanete trčet někde mezi roky X a Y. Opět je tedy výsledek v nedohlednu.

Nezesměšňujte a neponižujte. Každá rána pod pás se vám vrátí a jistě sami víte, že to není nic příjemného. Jestliže tyto praktiky zkouší partner, v klidu mu sdělte, že vám jeho vyjadřování ubližuje, ale sami se k tomu nesnižujte. Pak by hádka nebrala konce a vy se nedoberete k žádnému kompromisu.

Někdy se sice nepodaří hádku zvládnout tak, jak bychom si přáli, ale z větší části se spory dají vyřešit bez zbytečných emocí. A i když vás partner zbožňuje, ne vždy s vámi musí souhlasit a stát za vámi v jakékoliv situaci. I on má své nálady a problémy, se kterými si neví rady, stejně jako vy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies