Pravčická brána - pozoruhodné přírodní dílo

Pravčická brána je nejznámější skalní útvar NP České Švýcarsko, který najdete na severu Čech poblíž Děčína. Poté, co byla nominována do výběru o sedm přírodních divů světa, její sláva ještě stoupla.

Největší přirozená skalní brána zvaná Pravčická brána

Pravčická brána mezi sedmi divy světa

Nadace New7Wonders of Nature vyhlásila hlasování o novodobé divy světa. Navrženo bylo 440 kandidátů, z nichž se do semifinále dostalo pouhých 77 – a mezi nimi i naše Pravčická brána. Vedle ní bojují o titul i takové skvosty jako je americký Grand Canon, řecké Meteory, Niagárské vodopády, Velký bariérový útes nebo Mont Blanc. Konkurence je tedy opravdu velká. Na Slovensku se do semifinále dostaly hned tři přírodní divy: Štrbské pleso, Dobšínská ledová jeskyně a Národní park Slovenský ráj.

Pravčická brána - lákavý cíl turistů

Pravčická brána je největší přirozenou skalní bránou v Evropě. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska. Pískovcový skalní oblouk je 21 m vysoký a u dna 26,5 m široký. Najdete jej nedaleko obce Hřensko v okrese Děčín na území NP České Švýcarsko.

Brána vznikla zvětráváním pískovcových zrn v méně odolné části skalního masívu. Protože je pískovec náchylný k poškození, byl celý blok zpevněn speciální směsí s přísadou pryskyřice. V roce 1881 zde byl postaven výletní zámeček Sokolí hnízdo, a to na místě původní chatrče, která sloužila jako výčep. Posilnit se zde ale můžete i nyní. V prvním patře zámečku se nachází muzeum NP České Švýcarsko.

Jak se dostanete k Pravčické bráně

K Pravčické bráně se dostanete z parkoviště na konci Hřenska (za restaurací Klepáč), poté po značené cestě do kopce asi 3,5 km anebo z parkoviště v Mezní louce u stejnojmenného hotelu a dále Gabrielinou stezkou 6 km (s mnohem krásnějšími scenériemi) po rovině. K lepší orientaci vám poslouží mapa pod článkem.

Z Pravčické brány se můžete upravenými stezkami dostat na další, výše položené vyhlídky, odkud se turisté kochají nejen pohledem na samotnou bránu, ale i do vzdáleného okolí.

Cena a otevírací doba

Vstup do skalního areálu je placený a časově omezený. V turistické sezóně je otevřeno denně od 10 do 18 hod., od listopadu do března jen o víkendu od 10 do 16 hodin. Cena za dospělého činí 75 Kč, děti od 6 do 14 let, studenti a důchodci zaplatí 25 Kč. Děti do 6 let mají vstup volný. Lze také uplatnit skupinové slevy.

Hřensko a NP České Švýcarsko

České Švýcarsko je pozůstatkem písečného dna po dávném ústupu moře. Působením větru a deště mají zdejší skály drsný, pórovitý povrch, který hojně využívají horolezci.

Vstupní branou do NP České Švýcarsko je Hřensko, malebná obec ležící na soutoku řeky Labe a Kamenice. Mohutné kaňony řeky Labe zde vytváří nádhernou scenérii pro obec typickou. Není divu, že Hřensko žije hlavně cestovním ruchem. Je výchozím bodem pro výlety nejen na Pravčickou bránu, ale i do nejrůznější soutěsek a dalších atraktivních míst. Část údolí můžete po řece Kamenici projet i na lodičkách.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies