Práce versus dovolená – vše co chcete vědět

Nikdo by neměl jít slepě za svou pracovní kariérou a okrádat se tak o dny odpočinku a dovolené, která je nezbytná pro načerpání nových sil. Budete pak možná slavit úspěch i v zaměstnání. Na co vše máme nárok?
Žena s knihou sedící v křesle

Muži a jejich pracovní kariéra

Role mužů v rodině je vnímána, jako role živitele rodiny. Ženy se pak mají starat o domácnost a výchovu dětí. Přistupují tak k této problematice, jak samotní zaměstnanci, tak i jejich zaměstnavatelé.

 

Proto bývají muži více pohlceni ve svém zaměstnání a věnují se své pracovní kariéře. Mladší generace, již tuto formu rozdělení úloh v rodině, vnímá poněkud rovnoměrněji. Snaží se podílet na všem stejným dílem, dle momentálně panující situace.

Práce a pracovní kariéra žen

Pokud žena z důvodu mateřské dovolené přeruší na delší dobu zaměstnání, mnohdy se pak těžko vrací na své původní pracoviště. Dnešní doba se strašně rychle vyvíjí a pospíchá mílovými kroky kupředu. Proto je hlavní neztratit kontakt.

 

Pomoc se dá najít v zapojení obou partnerů do starosti o děti a fungování rodiny. Pro opětovné zapojení do pracovního koloběhu, je ideální pružná pracovní doba, ze začátku třeba jen na částečný úvazek. Proto by rodinám s dětmi měl vyjít vstříc stát i samotní zaměstnavatelé.  

Dovolená – doba odpočinku a relaxace

Po celoročním plnění pracovních závazků a dalších starostí, ohledně zajištění všeho potřebného k vaší spokojenosti, by jste měli alespoň na chvíli vypustit všední starosti z hlavy a naplánovat si se svými nejbližšími dovolenou.

 

Může být aktivní, v podobě výletů do přírody, nebo jen pasivní odpočívání na lehátku u moře. Hlavní je, se co nejvíce uvolnit a nabrat síly do dalších dnů. Ty totiž budou opět plné povinností, které budete muset zvládnout.

Dovolená - na co vše máme nárok?

Dle zákoníku práce máte nárok celkem na čtyři týdny dovolené, přičemž jedna dovolená by měla trvat alespoň dva týdny bez přerušení.

 

Zaměstnavatel vám může termín dovolené určit sám, ale oznámit by vám jej měl alespoň čtrnáct dní předem.

 

Jakmile odpracujete 60 dní, získáváte nárok na dovolenou. Pokud neodpracujete 60 dnů, máte nárok pouze na dovolenou podle počtu odpracovaných dnů.

 

Za každých 22 dnů máte nárok na jednu dvanáctinu dovolené. Do odpracované doby se započítává i doba pracovní neschopnosti.

Dovolená a její délka

  • Zaměstnanec v podnikatelské sféře -  4 týdny (zaměstnavatel ji může prodloužit o další týden nebo dva)
  • Zaměstnanec rozpočtové nebo příspěvkové organizace - 5 týdnů
  • Pedagogický pracovník - 8 týdnů

Další zajímavé články z rubriky práce a kariéra

Práce a kariéra - láska na pracovišti?

Práce a stres - syndrom vyhoření

Práce versus služební cesta - práva a povinosti zaměstnance

Práce - jak přežít pracovní pondělí?

Denní harmonogram - zorganizujte si svůj čas

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies