Práce přesčas - skoncujte s tím!

Drtivá většina z nás sice ví, že soukromý život a práce by měly být v rovnováze, ale jelikož je práce až nad hlavu, tak už moc času na soukromý život nezbývá. Určitě to taky znáte. Práce nekončí odchodem domů, ale pokračujeme v ní i doma.

Práce přesčas - skoncujte s tím

 

Buď doma potřebujeme něco dokončit, co jsme bohužel nestihli v práci, nebo jsme stále duchem nepřítomní a myslíme na další pracovní den. Pokud vám platí za přesčasy, dají se občas skousnout. Ale co když vám za ně nic nedají? Pak musíte zvýšit svůj pracovní výkon tak, abyste v ní nemusela trávit svůj drahocenný čas, který chcete využít pro sebe, rodinu, přátele či na své koníčky. Jestli pracujete na úkor svého volného času, nemusíme vám říkat, že si snižujete kvalitu života, ale co je horší, můžete si tím přivodit různé zdravotní problémy.

 

Co by vás mělo přesvědčit o tom, že vám opravdu příliš mnoho práce škodí? Měli byste zohlednit fakt, že existuje o 33 % větší riziko mrtvice, když pracujete více než 50 hodin za týden. Z “přepracování” vzniká stres, který v nás vyvolává deprese, zvýšenou konzumaci alkoholu a přináší s sebou i problémy s nespavostí. Musíte pak počítat s tím, že jestli neexistuje možnost pracovat méně, musíte se začít častěji hýbat. Cvičit byste měli pravidelně. Začít můžete s čímkoliv - místo výtahu použijte schody, vystupte z autobusu o zastávku dřív a projděte se, jezte zdravěji a více pijte, ale co je nejdůležitější, nezapomínejte si dopřát zasloužený relax.

 

Rady, jak skoncovat s přesčasy

 

  • Náročné úkoly dělejte spíše ráno, kdy jste většinou plní energie. Ti, kteří se potřebují více soustředit, si mohou přivstat a vyřídit si důležité věci dřív, než přijdou kolegové. Ty jednodušší úkoly už v klidu vyřídíte během dne. Jelikož se na konci dne už moc nesoustředíte, vyřizujte jen e-maily a lehčí papírování.
  • Pečlivě si všechno plánujte. Všechny úkoly si můžete bez obav zapsat do diáře, abyste na nic nezapomněli.
  • Jestliže jsou některé pracovní úkoly podobné, věnujte se jim ve stejnou dobu. Mozek totiž pracuje efektivněji, když nevyřizujete různé úkoly najednou.
  • Dělat si přestávky je také důležité. Tehdy si náš mozek může odpočinout, což je zásadní. S unaveným mozkem nic nezvládnete.
  • Nejezte nic těžkého a pamatujte si, že opravdu jste to, co jíte. Po těžkém obědě už těžko budete produktivní, spíše se budete jen přemáhat.
  • Hlavně si zakažte všechny zbytečnosti jako je brouzdání na internetu, klábosení s kolegy a další žrouti času. Prokrastinace neboli neustálé odkládání úkolů na později znamená, že i když byste něco dělali rádi, nemůžete se k tomu donutit. Musíte s tím něco dělat, dokud je čas. Něčím se motivujte a připravte si pro sebe malou odměnu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies