Práce přesčas

Pracujete přesčas jen vyjímečně nebo je u vás takové pracovní zatížení běžné? Víte, že vám zaměstnavatel může práci přesčas nařídit, ale nesmí zajít za zákonem povolenou hranici? Kolik hodin týdně můžete pracovat přesčas? Nevíte? Tak čtěte..
Muž ležící na klávesnici notebooku

Práce přesčas – co to je?

Zaměstnanec je povinen vykonávat pro svého zaměstnavatele nejvýše 40 hodin týdně. Práce přesčas je podle zákona práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou pracovní dobu a konaná mimo rámec rozvrhu pracovní doby. Víte, jak je to s pracovní dobou v těhotenství?

Práce přesčas a její rozsah

Podle zákoníku práce nesmí práce přesčas činit více než 8 hodin v každém týdnu a více než 150 hodin v kalendářním roce. Tento rámec lze překročit pouze se souhlasem zaměstnance. Do maximálně povoleného limitu práce přesčas se nezapočítává ta práce, ze které bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno. Práci přesčas nesmí vykonávat lidé se sníženou pracovní dobou ze zdravotních důvodů.

Práce přesčas a odměňování

Za práci přesčas vám náleží pracovní smlouvou stanovená mzda a příplatek v minimální výši 25 % průměrného výdělku. Tato odměna neplatí, pokud si prací přesčas nadděláváte volno. Je-li v pracovní smlouvě uvedeno, že vaše platové ohodnocení přihlíží k případné práci přesčas, v překladu to znamená, že na žádnou odměnu navíc nebudete mít nárok.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies