Povodně 2006 - stav nouze

Vydatný a nepřestávající déšť, tající sníh v různých částech České republiky zapříčinil vzestup hladin mnoha řek. Česká vláda vyhlásila stav nouze v sedmi krajích a bude platit až do půlnoci 10. dubna...
Muž stojící ve vodě
Současné rozsáhlé povodně i sucho na jihu Evropy jsou podle řady expertů dalšími důkazy klimatických změn. Lidé v Evropě se prý budou muset připravit na to, že extrémní výkyvy počasí budou stále častější a stanou se součástí jejich životů. Nouzový stav umožňuje úřadům pružnější řešení situace, ale i omezení některých práv, například na nedotknutelnost majetku či svobodu pohybu.
Česká vláda vyhlásila stav nouze - opatření, které má usnadnit boj se záplavami.
Stav nouze se týká krajů: Ústeckého, Jihočeského, Středočeského, Pardubického, Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého.

Východní Čechy a povodňový stav

Záplavy jsou ve východních Čechách na ústupu. Zatím kulminuje Labe v Přelouči. V Královéhradeckém kraji na Cidlině v Sánech a Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. V Pardubickém kraji ale stále platí stav ohrožení na Labi v Němčicích a Přelouči, Chrudimce, Třebovce, Orlici a Loučné. Povodňová komise Pardubického kraje v sobotu vyhlásila stav nebezpečí na území obcí Choceň, Plchovice, Ústí u Chocně a Zářecká Lhota z důvodu povodní na Tiché Orlici a na území obcí Moravská Třebová a Koclířov.

Povodně na Vysočině

Hladiny řek na Vysočině přes neděli klesly. Třetí povodňový stupeň byl kolem 15:00 odvolán na Jihlavsku. Situace se zlepšuje i na dalším toku řeky Jihlavy, na Sázavě nebo na Oslavě. Na Vírské přehradě na řece Svratce muselo povodí zvýšit množství vypouštěné vody. Podle krajské povodňové komise na Svratce nyní bezprostřední nebezpečí nehrozí. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity v povodí Moravy pořád platí v Třebíči - Ptáčově. Na Oslavě trvá ohrožení v Dolních Borech a pod přehradou Mostiště. V povodí Vltavy je stále nejvyšší nebezpečí na Sázavě a na Želivce.

Stav řek v Olomouckém kraji

Hladina řeky Moravy začala v neděli v Olomouci pomalu klesat. Situaci komplikují protržená hráz v Horce nad Moravou a porušený ochranný val na okraji města - důvod zaplavení městské částí Chomoutov a Černovír. Podle Povodí Moravy se oprava hráze podařila a voda tak neohrozí další městské části, sídliště Lazce a Na Letné.

Povodně v Ústeckém kraji

Lidé v okolí Labe a Ohře v Ústeckém kraji jsou zatím v přímém nebezpečí, i když evakuace zatím není nutná. Vzestup řek se sice v noci pozastavil kvůli ochlazení, ale večer se očekává další růst. Hrozí, že se na soutoku řek na Litoměřicku vytvoří obrovské jezero jako při povodních v roce 2002. Obec Hřensko na Děčínsku, které leží na soutoku Labe s říčkou Kamenice, zatopila voda zcela.

Povodně v dalších krajích

V ostatních oblastech hladiny rozvodněných řek již nerostou, jsou na svých maximech z minulých dní či mírně klesají. Ovšem i tam, kde již voda nestoupá budou hladiny řek klesat velmi dlouho. Nebezpečím je velké jezero u Mělníka, které se tvoří podobně jako u Litoměřic.

Povodňové linky - kam volat pro pomoc

  • Pro starosty zřídilo Ministerstvo pro místní rozvoj linku, na které obce získají informace o financích k odstraňování škod. Linka bude fungovat od soboty 1. 4. vždy od 9:00 do 16:00. tel. 224 861 663
  • Ministerstvo životního prostředí zřídilo kontaktní linky na stálou povodňovou službu - tel. 267 122 659, 267 122 595
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies