Potíme se všichni

Potíme se všichni - ať už chceme nebo nechceme. Je to přirozený nezbytný proces pro náš organismus. Jak tento mechanismus funguje? Kdy se více potíme? A jak se pocení účinně bránit?

Socha muže bez ruky

Potíme se všichni

Asi to známe. Někdo nám voní, někdo zase ne. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, jak jsou vůně a pachy v životě člověka důležité. Vnímání vůní je ale individuální. Zatímco někdo někomu může vonět, jiný může jeho pach odmítat. Potními žlázami se uvolňují i feromony, díky kterým si „čichově“ vybíráme partnera.

Jak funguje pocení

Pocení je přirozený fyziologický proces. A dokonce nezbytný. Zásluhou pocení nedochází k přehřátí organismu. Pocením se tělo ochlazuje. S potem se také vypařuje řada škodlivých látek. Potní žlázy jsou téměř po celém těle – s výjimkou rtů, prsních bradavek a vnějších pohlavních žláz.

 

Kdy se potíme

 

  • Zvýšeným pocením reagujeme např. v okamžiku, když se na něco důležitého chystáme nebo nám na něčem záleží.
  • Činnost potních žláz se zvyšuje při sexuálním vzrušení a podílí se na specifické vůni každého člověka.
  • K pocení přispívá rovněž zvýšená fyzická námaha, nadváha, horké počasí, tučná strava a některá onemocnění.

Pot jako nepříjemný zápach

Samotný pot je v podstatě bez „vůně a zápachu“. Nepříjemný pach vzniká až tehdy, když se bakterie na pokožce a chloupcích začnou rozkládat. Zápach podporuje konzumace cibule, česneku, ostrých jídel, alkoholu a kouření. Správná hygiena by měla zápachu zabránit. Pokud dochází k nadměrnému pocení, které nás obtěžuje, je vhodné se poradit s lékařem. Pocením se ztrácí víc než litr, proto je nezbytné dodržovat pravidelný pitný režim.

Pocení mužů a žen

Ženská pokožka reaguje na teplotní změny odlišně než pokožka mužů. Mužské potní žlázy jsou mnohem aktivnější než ženské a zpravidla je jejich pot i víc cítit. Navzdory tomu si hledáme partnery podle toho, jak nám „voní“.

 

Vůně deodorantů a antiperspirantů

Chcete se cítit svěží a sebejistě celý den? Součástí denní hygieny se staly deodoranty a antiperspiranty. Deodoranty pot pouze přebíjí, kdežto antiperspiranty se snaží potní žlázy blokovat. Samozřejmostí je pravidelné sprchování a čisté prádlo z přírodních vláken.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies