Potápění - jak a kdy se stát potápěčem

Potápění je krásným sportem, kdy při každém ponoru pod hladinu zažíváte neopakovatelné zážitky. Svět pod vodou totiž nabízí neomezené možnosti. Jak a kdy se stát potápěčem?
Muž pod vodou s potápěčským vybavením

Potápění – kdy a jak začít

Svět pod hladinou nabízí neomezené možnosti. Fotografie, které zachycují azurové scenérie, korálové útesy a plující ryby nelžou. Pod vodou se vám naskytne až kýčovitý pohled na okolní prostory.

Potápění – co vás uchvátí

Každý potápěč se rozhodne jít pod hladinu z nějakého důvodu. Někdo hledá pohodu, krásu a duševní klid, jiný aktivně prožitý volný čas, poznání jiného světa, dobrodružství a kamarády. Každý potápěč ví, že každý ponor pod hladinou je neopakovatelný a že proto potápění nemůže být jednotvárné. Nejdřív to chce ale nalézt potápěčského instruktora, který vede kurz potápění.

Potápění – jak se stát potápěčem

  • Abyste se mohli potápět potřebujete průkaz potápěče.
  • Získání potápěčského průkazu se řídí vnitřními předpisy výcvikové organizace.
  • Některé organizace mají propracovaný systém výcviku a jejich průkazy jsou všeobecně uznávány a mají mezinárodní platnost.
  • Kurz pro získání základního potápěčského kvalifikačního stupně sestává ze tří částí.
  • Ponory na začátku se absolvují v bazénu, kdy se naučíte správně používat výstroj, později se znalosti prohlubují v ponorech na volné vodě.
  • Chvíli ale potrvá, než budete dělat vše automaticky, proto by se ponory měly absolvovat vždy se s zkušeným potápěčem.
  • Po získání základního kurzu můžete absolvovat i druhý potápěčský kvalifikačnístupeň, kdy si prohloubíte znalosti.

Potápění a jeho bezpečnost

  • Základní znalosti můžete získat jen absolvováním kurzu.
  • V kurzu poznáte, co pro lidský organismus znamená změna tlaku při sestupu do hloubky a co dělat, aby nenastaly potíže.
  • Při běžném rekreačním potápění by neměly nastat žádné problémy – potápěč nedosahuje takových hloubek a délek ponoru, aby nemohl kdykoli a přímo bez zastávek vystoupit na hladinu.
  • Potápění se stává hazardem tehdy, když se potápěč bez dostatečných zkušeností a s nevhodnou výstrojí pustí do velkých hloubek, nebo do uzavřených prostor (pod led, do jeskyně či dovnitř vraku).

Potápění – kdo se ho může zúčastnit?

Některé části organismu jsou více vystaveny zátěži, proto je vhodné poradit se o vhodnosti potápění s lékařem. Zejména pokud jste prodělali operaci plic nebo srdce, máte náchylnost na ušní infekce, změnu tlaku. Rovněž potápění není vhodné po operaci ušního bubínku, při astmatu a v těhotenství. Před potápěčským kurzem byste měli být plavecky zdatní.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies