Postihla vás povodeň? Znejte svá práva!

Povodně se vrací jako bumerang a bohužel se nám nevyhnuly ani letos. Velká voda dostala mnohé do nesnází, z jakých se jen těžko sami dostávají. Zákon ale umožňuje poskytnout tzv. mimořádnou okamžitou pomoc. Víte, kdy vám vzniká nárok a jak o ni žádat? Poradíme také s nárokem na pracovní volno a náhradu mzdy.

povoděň, záplavy

Na co máte nárok, jestliže váš majetek zničila povodeň

Mimořádná okamžitá pomoc

Pokud vám povodeň zničila majetek, máte nárok na dávku mimořádné okamžité pomoci. Maximum této dávky nesmí přesáhnout patnáctinásobek životního minima, tedy 46 890 Kč. Výše mimořádné okamžité pomoci se posuzuje podle vašich majetkových poměrů a příjmů. Lze ji udělit také v případě, že nemáte dostatečné prostředky na pořízení nezbytných základních předmětů dlouhodobé spotřeby a na základní vybavení domácnosti (v tomto případě nesmí překročit částku 31 260 Kč). Dávku lze využít i na úhradu náhradního noclehu (tzv. jednorázový výdaj okamžité pomoci).

O dávku mimořádné okamžité pomoci žádejte na obecním úřadu, pod který spadá místo vašeho bydliště, a to prostřednictvím některého z těchto tří formulářů:

  • Žádost o pomoc z důvodu postižení mimořádnou událostí
  • Žádost o pomoc na úhradu nezbytných nákladů
  • Žádost o úhradu nezbytného jednorázového výdaje

Nárok na pracovní volno

Odstraňujete-li následky povodní na vlastním domě či bytu, máte právo na pracovní volno bez náhrady mzdy (tzv. neplacené volno), není-li vnitřním předpisem či dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem stanoveno jinak. Totéž platí, pomáháte-li při odklízení napáchané škody jiné osobě nebo potřebujete-li volno pro vyřízení osobních záležitostí (jednání s pojišťovnou, vyřízení nových dokladů).

Pokud ovšem odstraňujete škody ve veřejném zájmu (např. z hygienických důvodů nebo při nebezpečí zřícení budovy), jedná se o výkon občanských povinností a vám náleží placené pracovní volno. Skutečnost tzv. překážky v práci a délku jejího trvání musíte zaměstnavateli prokázat – např. potvrzením od policie nebo obecního úřadu.

Náhrada mzdy při postižení zaměstnavatele povodněmi

Postihly povodně vašeho zaměstnavatele? Pak vás určitě zajímá, zda máte nárok na náhradu mzdy, přestože nemáte kde pracovat. Pokud vás zaměstnavatel nepřevede na jinou práci (na což má v tomto případě právo i bez vašeho souhlasu), je povinen vyplácet vám nejméně 60% z průměrného výdělku. Pokud zaměstnavatel není schopen tuto část vyplácet, obraťte se na Úřad práce, kde vám poradí v dalším postupu.

Máte další otázky? Obrátit se můžete nejen na obecní úřady, ale i na úřady práce či okresní správu sociálního zabezpečení. Spoustu užitečných informací najdete také na portále Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies