Porod - jak překonat strach z bolesti

Každá nastávající maminka (a zejména prvorodička) se během narůstajících měsíců nahlodává obavami, které souvisí s porodem a bolestí. Jak se těchto pocitů zbavit a jak jim účinně předcházet?
Spící žena

Porod – strach?

Asi málokterá z těhotných žen by se na porod a porodní bolesti těšila. Zejména prvorodičky mají strach z neznámého. Jde se na porod alespoň částečně duševně připravit? Pokud žena bude mít nějaké ty znalosti, tak snad ano…

Porod – připravte se na bolesti

Ať už chceme, nebo nechceme – s porodem jsou neodmyslitelně spjaty bolesti. Úkolem všech zdravotníků asistujících při porodech je pomoci matce snášet bolesti a účinně ji bolesti zbavovat. Metody utišování bolesti  naleznete v článku. Nejen farmakologickými metodami, ale i přístupem, prostředím, hudbou, masážemi, koupelí..

Porod – co pomáhá na bolesti?

Během porodu se používají nejrůznější anestetika (látky, které vyvolávají ztrátu citlivosti), analgetika (snižují bolest) a ataraktika (zklidňující léky). Jedna z nejúčinnějších anestetických metod ke zmírnění porodních bolestí je epidurální analgezie. Používá se zhruba u 30 % rodiček. Snižuje porodní bolesti a riziko porodního poranění, urychluje porod. Podané léky nepronikají do krve matky a k plodu se vůbec nedostanou.

Porod – choďte na předporodní kurz

V předporodních kurzech (více zde)  dostanete ucelené informace o samotném porodu, dýchání, o nejrůznějších způsobech relaxace, o možných komplikacích apod. Na některé kurzy se můžete připravovat spolu s tatínkem, což může pomoci dvojici naučit se spolupracovat, odvádět pozornost od bolesti. Své zkušenosti a rady si můžete vyměňovat také s ostatními nastávajícími maminkami.

Porod – vyberte si porodnici

Zvolte si způsob porodu (můžete se připravit i na porod doma), nebo si vyberte porodnici a navštivte ji. Seznámíte se tak s prostředím, a proto se může také váš strach zmírnit. Máte představu, jaké služby porodnice poskytují?

Porod – kdo vás bude doprovázet?

Některým ženám je představa partnera u porodu nepříjemná a stejný pocit může mít i budoucí tatínek. Pokud vám v tom nic nebrání, přítomnost partnera u porodu neodmítejte. Partner vás může držet při kontrakcích za ruku, prožívá s vámi společné nádechy.. i to zmírňuje bolesti a strach.

Porod – cvičte

Pokud se budete během těhotenství hýbat, bude pro vás porod po fyzické stránce méně náročný. Cvičte nejen dechové posilující cviky, které vám poradí na předporodních kurzech nebo váš gynekolog, ale také choďte často na procházky a vyhledávejte pohybové aktivity. Také vám poradíme, jak zhubnout po porodu!!!

Porod – relaxujte

Meditace a relaxace, to je přesně to, co udělá vám i vašemu miminku dobře. Snažte se pozitivně myslet, nenechte se zastrašovat nepříjemnými komplikacemi, které vás mohou potkat. Zkoušeli jste relaxaci jídlem? Je dokázáno, že dítě spolu s vámi vnímá a prožívá téměř všechno – to, co posloucháte, jíte, mluvíte, cítíte.. Poslouchejte uklidňující hudbu, vyhýbejte se stresovým a zátěžovým situacím.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies