Porod doma - výhody a rizika

Porod doma se v poslední době stal velkým hitem. Dávají mu přednost především soukromé porodní asistentky, odborníci se k domácímu porodu staví negativně. Řada lékařů tvrdí, že domácí porod vystavuje matku a dítě zbytečně velkému riziku.

Ruce držící těhotenské bříška

Porodní zážitek

Mnoho žen s tvrzením lékařů nesouhlasí a vyžaduje domácí porod. Kromě porodního zážitku je porod doma informovanou volbou žen, která má za cíl ochránit jak život matky, tak i novorozence. Pokud jde o zdravou ženu s normálním průběhem těhotenství, je prokázáno, že domácí porod nevede ke zvýšení mateřské či novorozenecké úmrtnosti.

Porod císařským řezem

Předčasný porod

Porod do vody zmírňuje bolest

Jak se nejlépe připravit na porod

Jaké riziko hrozí ženám?

Žena je během porodu nejvíce ohrožena náhlým a silným krvácením, které může být způsobeno předčasným odloučením lůžka, rozsáhlým porodním poraněním, zadržením lůžka nebo při ochablosti dělohy po porodu – hypotonie. Je zde také riziko vzniku embolie plodovou vodou, vzduchové embolie nebo trobmoembolie. Všechny tyto příhody jsou náhlé, přicházejí během několika vteřin a proto vyžadují bleskovou porodnickou, anesteziologicko – resuscitační léčbu, popřípadě léčbu operační.

Jaké riziko hrozí novorozenci?

Odborníci tvrdí, že úmrtnost novorozenců spojená s domácím porodem je asi dvakrát až třikrát vyšší než při porodech vedených v porodnicích, v komplikovaných situacích může být i desetkrát vyšší. Vysoké je také riziko postižení nebo poškození miminka. Nutnost transportu rodičky do porodnice během domácího porodu nebo před ním je u 12 až 32 % porodů. Největší riziko pro novorozence je nedostupnost okamžité resuscitační péče při poruše poporodní adaptace dýchání a krevního oběhu. Tyto komplikace mohou být způsobeny infekcí, vrozenými vývojovými vadami srdce a plic, krvácením, poporodním poraněním a podobně. Hrozbou pro novorozence je také infekce s rozvojem šokového stavu, komplikace spojené s manifestací vrozených vývojových vad srdce, plic, trávicího traktu. Dalším rizikem je hypoglykémie, poruchy příjmu stravy a následná dehydratace, krvácivé stavy a novorozenecká žloutenka.

Jak se rozhodnout?

Domácí porod je určen zdravým, tělesně zdatným ženám s těhotenstvím bez komplikací. O domácí porod však mají zájem také ženy jejichž zdravotní stav a těhotenství nejsou zcela ideální. V těchto případech je třeba s nastávající maminkou pracovat individuálně a poskytnout jí veškeré informace týkající se možných rizikových situací.

Seznámení s riziky

Je pochopitelné, že každá žena dává přednost pocitu komfortu a soukromí, které jim domácí porod nabízí, před prostředím nemocnice. Je třeba, aby každá rodička byla informována o riziku, které hrozí jí a jejímu dítěti. Lékaři si stojí za tvrzením, že domácí porod je zbytečným hazardem s životem a zdravím miminka.

Odborná péče v ČR

Odborná péče našich gynekologů, porodníků a neonatalogů dosahuje vynikajících výsledků. V Evropě je péče našich lékařů na 4. místě po Islandu, Finsku a Švédsku. V roce 2005 činila novorozenecká úmrtnost v ČR 2,02 promile. Ze 102 211 novorozenců jich zemřelo pouze 206. Ještě v roce 1974 byla novorozenecká úmrtnost 14,78 promile, zemřelo tedy 2933 novorozenců.

Porod - sama, nebo s partnerem?

Porod - jak překonat strach z bolesti

Bolest při porodu a její utišení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies