Policie radí, jak předejít vloupání

Vloupání je násilné narušení intimity. Oběti se často ocitají u psychologů a bohužel je hlášení o vloupání do bytu na denním pořádku. Zloděj odchází, ale strach zůstává...
Pes kousající plyšovou hračku
Vloupání do bytu je traumatickou záležitostí. Odborníci tvrdí, že 70% obětí vloupání utrpí duševní otřes, 88% obětí se obává opakování činu a a každého třetího trápí pocit strachu ve vlastním bytě.

Jak předcházet vloupání?

Zajímavostí je, že zloději se během 30 vteřin rozhodnou, zda mají jít dál, zda se jim to riziko vyplatí. Proto je důležité učinit preventivní opatření:

  • Pravidelně vybírejte schránku, pokud nejste doma, zajistěte, aby vám ji někdo vybíral (rodina, známí...).
  • Na záznamník telefonu si rozhodně nenahrávejte zprávu, že budete po nějakou dobu nepřítomni (tuto informaci ani zbytečně nerozšiřujte po okolí).
  • Před odchodem či odjezdem nezatemňujte okna, naopak vyvolávejte dojem, že je někdo pořád doma. Využijte například rozsvícení světla pomocí časového spínače.
  • Pes zloděje z 90% odradí a každý druhý se nechá odradit už jen cedulkou "Pozor pes".
  • Necháte-li na zahradě rozházené hračky, budou zloději předpokládat, že kde jsou děti, je stále někdo doma.
  • Hlásiče rozbití skla a takto podobná technická zařízení odradí asi třetinu pachatelů. Pokud se jim nepodaří být během tří minut uvnitř, vloupání vzdají.

Jak se vyrovnat s vloupáním?

Pokud k vloupání již došlo, jako oběť jste utrpěli nejen finanční ztrátu, ale i duševní otřes a ve vlastním bytě jste možná ztratili pocit bezpečí.
Mnozí se s vloupáním nevyrovnají ani po letech. Rodina a přátelé vaše problémy možná podceňují, ale nemusíte se bát vyhledat kompetentní pomoc (psychologa).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies