Počítačové dítě – jak ho dostat na chvíli ven?

Ve školních dnech to celkem neřešíte. Co ale o prázdninách a víkendech? Jak dostat vaše počítačové dítě ven? Prozradíme vám několik dobrých tipů.

Děti sedící u počítače

Časy, kdy děti běhaly venku každý den, jsou dávno pryč a svůj volný čas tak většina z nich raději tráví u PC nebo herní konzole. Co však s tím? Lamentovat a zakazovat je celkem zbytečné, neboť kromě nepříjemné domácí atmosféry by tento způsob mohl být kontraproduktivní. Dítě sice vyženete po nějaké dohodě ven, to se ale může domluvit s kamarádem a místo toho, aby se proběhlo, zavítá na PC hru k němu.

Je proto dobré nalézt způsob, jakým se dohodnout, a který bude vyhovovat oběma stranám. Jedna z nejdůležitějších věcí je důslednost, kterou nesmíte nikdy podceňovat. Dítě je skvělý manipulátor a snadno vás zvyklá. Stát si za svými, avšak přiměřenými a ne příliš přísnými pravidly, je to nejdůležitější. Dítě by nemělo mít pocit, že je sešněrováno a omezováno, musí však pochopit důvod těchto pravidel a automaticky je dodržovat.

Začněte brzy

Odhánět dítě od PC v pubertálním věku, když do té doby mohlo celkem neomezeně, je docela problém. Nejen pro dítě, které to nechápe, ale i pro samotné rodiče, kteří jsou z toho zoufalí. Je-li to váš případ, pak s tím příliš nenaděláte, přesto existují způsoby, jak se dohodnout. Ti ostatní by měli začít v nízkém věku dítěte. Dítě se jednoduše naučí nakládat se svým volným časem tak, aby umělo tyto chvíle trávit i bez PC.

Dítě je v pubertě? I tu zvládnete

Dospívající člověk se naučil volné chvíle trávit na sociálních sítích. Je tak ve stálém kontaktu se svými přáteli a každé odloučení v nich může vyvolat paniku. S touto situací si bude muset poradit dítě samo a naučit se tak zvládat i nepříjemné situace.

Pro vás jako pro rodiče je tu jedna jediná rada. A sice sepsat s dítětem dohodu, která udává jasná pravidla pro použití PC či herní konzole. Tato dohoda – pokud se s dítětem nelze domluvit jinak - by měla obsahovat práva a povinnosti dítěte. Měla by jasně udávat, za jakých okolností k PC nesmí, a které povinnosti je třeba zvládnout, než k PC usedne. První týden možná bude krutý, za pár dní si ale dítě zvykne na režim, který jste spolu domluvili.

Udělejte si na dítě čas

Ač se to může zdát jako otřepaná fráze, udělejte si na své dítko čas. Nejen, že jej dostanete na chvíli od virtuálního světa pryč, ale odpočinete si od toho svého dospělého a vzájemně si upevníte vztahy. Zkuste to i přesto, že je vaše dítě skoro dospělé, nikdy na to totiž není pozdě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies