Pneumokoky ohrožují i vaše dítě

Pneumokoky jsou bakterie, které způsobují onemocnění jako je zápal plic, zánět středního ucha, zánět mozkových blan nebo dokonce otravu krve. Pneumokoky ohrožují zejména děti - každoročně na pneumokokové infekce zemře více než 1 milión dětí do pěti let.

Profil tváře malého chlapce

Co jsou to pneumokoky

Pneumokoky jsou bakterie, které sídlí v oblasti nosu a hltanu mnoha lidí, aniž by způsobovaly nějaké potíže. Pokud však nositelé těchto bakterií kašlem nebo kýcháním nakazí slabší jedince, mohou u nich pneumokoky vyvolat i život ohrožující onemocnění.

Pneumokokové infekce

Pneumokoky jsou původci hlavně těchto onemocnění:

Zánět mozkových blan (meningitida)

Tato infekce probíhá dramaticky a může během několika hodin ohrozit život. Až 10% pacientů umírá, mnoho z nich má celoživotní následky (poškození mozku). Malé děti s meningitidou jsou apatické, spavé a žíznivé.

Otrava krve

Pneumokoky, které se dostanou do krve, mohou touto cestou napadat různé orgány. Otrava se projevuje vysokou horečkou, zrychleným dýcháním a výraznou celkovou slabostí.

Zápal plic

Zápal plic se projevuje vysokou teplotou, vlhkým kašlem, bolestivým dýcháním, třesavkou. V případě, že se pneumokok dostane do krve, může být malé dítě ohroženo na životě.

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha je jedním z nejčastějších infekčních onemocnění u dětí. Projevuje se bolestí ucha nebo uší, horečkou, bolestí hlavy. Opakované záněty nebo jejich těžký průběh může vést ke zhoršení sluchu nebo ještě vážnější komplikaci – k zánětu mozkových blan.

Děti – riziková skupina pro pneumokoky

Nejohroženější skupinou pro nákazu pneumokoky jsou imunitně slabší jedinci, zejména děti do 5 let a starší lidé. I přes úspěšnou léčbu antibiotiky u 10% dětí, které pneumokokovou infekci prodělaly, zůstávají doživotní následky (hluchota, poškození mozku, ochrnutí apod.).

Pneumokokové infekce – léčba a prevence

Pneumokokové infekce se léčí antibiotiky. Pokud je však infekce léčena antibiotiky opakovaně, pneumokok si může na lék zvyknout a vytvořit si proti němu imunitu. Lepší a účinnější je proto těmto infekcím předcházet očkováním. Dříve očkování chránilo jen děti do dvou let věku, dnes je vyvinuta nová očkovací látka, která chrání nejen proti pneumokokovým infekcím, ale i dalším onemocněními léčenými antibiotiky, a to až do 5 let věku dítěte.

Prevenar - očkování proti pneumokokům

Vakcína Prevenar je určena dětem od 2 měsíců do 5 let. Dětem od dvou do šesti měsíců se podávají tři dávky, od šesti měsíců do dvou let je schéma dvoudávkové a od dvou let do pěti let pak jednodávkové.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies