Ploché nohy - příčiny, správná obuv a rehabilitace

Lidí , kteří mají problémy s plochýma nohama čím dál víc přibývá. Nejúčínnější ochranou před plochýma nohama je především volba správné obuvi a také speciální rehabilitační cvičení.
Ženské nohy v pantoflích

Příčiny a následky plochých nohou:

Plochá noha a její následky jsou nejčastější získanou vadou v ortopedii. Normálně plní noha funkci statickou (je oporou vzpřímeného těla), dynamickou (nezbytná pro chůzi a běh) a adaptační (tlumení nárazů, přizpůsobení nohy povrchu podložky a pod.). Pro tyto své funkce je vybavena složitou stavbou a architektonikou dvou klenutých oblouků (podélné a příčné klenby), kterou zajišťují přizpůsobené kosti, klouby, vazy a svaly. Špatná klenba nožní trápí jak dospělé tak děti. S nápravou je zapotřebí začít co nejdříve, ještě před tím než dotyčný začne trpět bolestmi nohou nebo bederní páteře.

Děti a ploché nohy:

Většinu dne tráví noha uzavřená v botě. Právě proto je důležité, abychom si vybírali kvalitní obuv. Přes devadesát procent z nás se narodí se zcela zdravýma nohama. Kvůli špatné obuvi je však mezi prvňáky třicet procent dětí, které mají poškozená chodidla. Dítě totiž až do předškolního věku žádné klenby v chodidlech ještě nemá a teprve se mu tvarují.

Jak má vypadat správná obuv:

Špatnou zprávou pro ženy je, že podpatek by neměl být vyšší než tři a půl centimetru. Vhodné nejsou ani boty do špičky, které deformují prsty. Bota by měla být pohodlná, ale zároveň i pevná, a měla by nohu stabilně držet. Nejdůležitější pro postavení podélné klenby je zadní část boty, které se říká opatek. Opatek fixuje patu a brání její rotaci.

Jak o ploché nohy pečovat:

Ploché nohy se více potí, takže je zapotřebí dbát o větší hygienu. Případné koupele mají vedle očistného i rehabilitační efekt. Doporučuje se střídavě ponořovat nohy do studené a teplé vody. Ve vodě se dá i cvičit, někdy stačí jen šlapat vodu, nebo chodit po písečném dně.

Speciální rehabilitace pro ploché nohy :

Nejlépe je cvičit pod vedením zkušeného fyzitoerapeuta. Většina cviků není fyzicky náročná: chůze po patách a špičkách, jízda na kole vleže, koulení balónku mezi ploskami. Ti šikovnější pak mohou zkusit uchopit tužku prsty na noze a psát nebo jen čmárat.

Ploché nohy a sport:

O provozování sportu je potřeba se domluvit s ošetřujícím lékařem. Volba pohybové aktivity by se neměla odchýlit od výše uvedených zásad. Vždy by měl ale mít člověk na nohách pohodlnou a ortopedicky vhodnou botu. Na škodu není ani zakoupení ortopedických vložek. Dají se dokonce předepsat na recept.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies