Plavání kojenců – na co si dávat pozor

Plavání kojenců patří poslední dobou mezi velmi oblíbené a vyhledávané kurzy pro rodiče s dětmi. Má na dítě řadu pozitivních vlivů, pokud jsou však dodržovány určité podmínky. Čtěte jaké.

Gumová kačenka na vodě

Plavání kojenců – co vám přinese?

Plávání kojenců vede k rozvoji motoriky, učí dítě nebát se body, radovat se z pohybu, činí ho otužilým a odvážnějším. Děti, které se věnují plavání, jsou méně nemocné a kromě imunity se upevňuje také vztah mezi maminkou a kojencem. Plavání kojenců prospívá i vám – nevědomky se otužujete a díky kontaktu s ostatními maminkami si můžete vzájemně vyměňovat zkušenosti.

Na co si dávat při plavání kojenců pozor

Špatný začátek výcviku kojeneckého plavání

Děti, které nastupují přímo do bazénu, prodělávají větší psychickou zátěž – aklimatizují se na nové prostředí bazénu a navíc na vodní prostředí samotné. Proto je vhodné začínat s dítětem plavat nejdříve v dětském kyblíčku, po šestinedělí přecházet do velké vany a teprve poté absolvovat výcvik v bazénu (ne dříve než ve věku šesti měsíců).

Nedostatečná hygiena a péče o dětskou pokožku

Chlorovaná voda dráždí citlivou dětskou pokožku, takže je důležité používat kvalitní dětskou kosmetiku. Má-li dítě ekzém, pobyt ve vodě mu nemusí svědčit. Poraďte se raději s dětským lékařem a v případě potřeby plavání ukončete. Po výcviku dítě pečlivě omyjte, osušte a natřete dětským krémem.

Zdraví dítěte

Pokud má dítě nějakou vážnou zdravotní vadu, poraďte se o vhodnosti plavání s dětskou lékařkou. Do bazénu nikdy nechoďte když je dítě nachlazené nebo nemocné! Může se zhoršit jeho zdravotní stav nebo se mohou nakazit ostatní děti.

Nedodržení důležitých podmínek výcviku plavání kojenců

Osvědčení o absolvování kurzu

Každý, kdo provozuje výcvik plavání kojenců, by měl mít k této činnosti osvědčení. Chtějte po instruktorce vidět tzv. osvědčení o absolvování kurzu pro instruktorky kojeneckého a batolícího plavání. Nestačí, když toto osvědčení vlastní jen vedoucí klubu – musí ho mít především osoba, která bude vaší instruktorkou. O odborných kurzech více zde >>

Hygiena a teplota vody

Teplota vody v bazénu by se měla pohybovat v rozmezí 28 – 30°C. Studenější voda vede k prochladnutí, teplejší k lenosti dětí. Čistotu prostředí a kvalitu zázemí si můžete ověřit nahlédnutím do prostorů klubu.

Neprofesionální přístup instruktorky

Výcvik plavání kojenců obvykle probíhá v malých skupinkách. Plavání by měly mít pod kontrolou zkušené instruktorky, které znají psychomotorický vývoj dítěte, umí k dítěti přistupovat individuálně a formou hry. Počet dětí v kurzu by měl být takový, aby vám mohla být věnována dostatečná péče.

Ještě než se na kurz plavání kojenců zapíšete...

Před zapsáním a platbou se dobře seznamte s průběhem, délkou a cenou kurzu. Pozornost věnujte také storno podmínkám a podmínkám náhrad v případě onemocnění dítěte. Vše by mělo být dáno písemně. Dobrou vizitkou klubu je možnost zúčastnit se ukázkové lekce, která Vám umožní se lépe rozhodnout.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies