Phishing: pozor na emailové podvody

Co je psáno, to je dáno. A věříme tomu i v případě e-mailové pošty. Jenže někdy se můžeme i pěkně spálit (nebo napálit). S jakými fígly, které vás můžou přijít docela draho, se ve vašich mailech můžete setkat?

Háčky s rybami a ikonami

Advances fees aneb Poplatky předem

To si takhle jednou večer hovíte u PC, když tu vám přijde mail z neznámé adresy a navíc ještě v angličtině nebo francouzštině. A v něm třeba takováto story: Údajný ex poradce prezidenta Pobřeží slonoviny žádá o pomoc. Z politických důvodů pobývá v exilu a nedostane se ke svému účtu, na kterém má 30 milionů euro. Potřebuje maličkost, za kterou se bohatě odmění (10-15 % z částky) – musíte si jen zřídit konto, kam by ony peníze mohl převést. Má to ale háček – převod peněz si vyžaduje určité poplatky, které musíte uhradit předem. A už se v tom vezete - když uhradíte první poplatek, nebude to stačit, je třeba uhradit druhý, třetí… Ještě věříte tomu, že se dočkáte své odměny?

Nabourání do mailové schránky

To vám takhle přijde mail ze známé adresy a váš kamarád nebo příbuzný vám sděluje, že je na služební cestě v Africe, má zdravotní problémy a nedostane se ke svému účtu. Mohl byste ho založit a na přiložený účet nějaký ten peníz poslat? Kamarád/příbuzný pochopitelně nevytáhl paty z Čech, to se jenom našli šikulové, kteří se mu nabourali do počítače a vybrali z něj potřebná data. Takhle zneužitelný je i váš počítač, důležité je mj. i neprůstřelné heslo.

Formuláře

Taky jste od banky dostali formulář, kde máte uvést údaje týkající se vašeho konta nebo karty? Rychle smazat. I když vypadá sebevíc důvěryhodně, tyhle citlivé údaje touto cestou zásadně neposkytujte.

Pro ilustraci zase poučný příběh: Poměrně ostřílenému internetovému uživateli přišel email s odesílatelem uvedeným jako info@paypal.com a textem, který ho informoval, že jeho účet u společnosti PayPal byl převeden do zabezpečeného módu a že by měl pro ověření své identity uvést svůj email, heslo, číslo účtu a číslo platební karty. Dotyčný viděl známého odesílatele, známý vzhled emailu, a tak informace vyplnil a email odeslal. Teprve poté si všiml, že data neodcházejí na server PayPalu, ale někam úplně jinam – jenže to už bylo pozdě…

V takovém případě máte jedinou možnost - co nejrychleji uvědomte banku a změňte poskytnuté údaje. V tomto případě je na místě zablokovat kartu a změnit heslo k účtu.

Výhra ve vízové loterii

Toužíte se dostat do USA? Velvyslanectví USA upozorňuje na podvody v souvislosti s vízovou loterií (Diversity Lottery). Podvodné emaily a telefonáty žadatelům sdělují výhru a požadují po nich vysoký finanční obnos. V žádném případě peníze neposílejte.

Půjčky

V tíživé finanční situaci často hledáme pomoc právě na internetu, kde je spousta adres nabízejících rychlou a výhodnou půjčku. Ale ještě předtím, než vám bude půjčka poskytnuta, musíte na uvedený účet poslat zálohu různé výše. A pak už vám většinou zbydou jen oči pro pláč, protože váš „dobrodinec“ zůstane nedobytný, takže neuvidíte ani půjčku, ani vaši zaslanou zálohu. 

Práce z domova

Zní to tak lákavě… Pracovat z pohodlí obýváku, být svým vlastním pánem a vydělat si pěkné peníze… Růžové brýle vám spadnou v okamžiku, kdy na uvedenou adresu pošlete obálku s nějakou tou bankovkou – ano, opět záloha na nutné výdaje. Co za svých 50-1000 Kč můžete čekat? Okopírovaný seznam dávno neplatných adres, kde byste se o práci měli ucházet. V „lepším“ případě zapojení do systému, takže se stáváte součástí „letadla“. Přehled podvodníků nabízejících „práci z domova“ najdete na http://www.workline.cz/Nabidky/Podvodne-prace-z-domova.aspx.

Na co si dát pozor

• na maily z adres vytvořených nejčastěji na gmailu nebo yahoo a mající k dispozici jen mobilní telefonní čísla, nikoliv pevné linky

• na řádek adresy: pokud jste na webu nadepsaném Servis 24 a v adrese je xcfgnlhjlt.cn, je asi něco špatně a radši rychle pryč odtud

• na varování prohlížeče a vyhledávače: pozor na stránky, o kterých prohlížeč hlásí konec platnosti certifikátu, weby, které Google označuje za nebezpečné aj. – vždy používejte pouze aktualizovaný prohlížeč

• na emaily z banky žádající vaše heslo

• na nabídky k supervýhodné investici, výběru milionové výhry apod.

• na věrohodnost webů – ověřte si ji zadáním jména webu do google, najděte si zmínky o něm, záznamy od jiných uživatelů a zjistěte, o co se vlastně jedná

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies