Petanque není jen pro důchodce

Petanque je ve Francii národním sportem a v žádném případě není určený jen pro starší ročníky. Tato hra je napínavá až do konce, neboť skóre můžete otočit i posledním hodem koulí.
Petanque sevřený v dlani

Historie a původ hry petanque

Pétanque je hra, jejíž počátky sahají až do starověku. Svůj moderní původ ale získala ve Francii, kde byla vydána oficiální pravidla a kde se posléze konaly i první soutěže v této hře.

Petanque patří k francouzskému stylu života, hraje se tady ve městech i vesničkách. Každý rok se ve Francii koná několik turnajů, kdy proti sobě stojí dvě družstva. Ve Francii mají dokonce muzeum petanque.

Dříve se hrálo koulemi dřevěnými (pokrytými kovovými hřebíky), dnes zcela kovovými, které jsou duté, přibližně osmicentimetrové v průměru. Váha nepřekračuje 800 g. Někdy je mají hráči označené kódy, aby nedošlo k záměně.

Princip hry

Principem hry je umístit koule svého týmu co nejblíž k cíli. Cílem je malá dřevěná kulička, která se hází na začátku hry do vzdálenosti 6-10 m. Této kuličce se se říká košonek. Háže vždy to družstvo, jehož koule není zrovna nejblíže ke košonku, a to tak dlouho, dokud se mu to nepodaří dostat kouli blíže než v předchozím hodu jeho soupeř. Pak může házet druhé družstvo a takto se obě skupinky střídají. Jakmile jednomu družstvu nezbude žádná koule, hra končí. Tým, který dokázal hodit kouli co nejblíže k cíli, získává jeden bod. Jakmile jedno z družstev dosáhne 13 bodů, vyhrává.

Co je třeba ke hře petanque

Hra vyžaduje pravidelný trénink, dobrou techniku a pevné soustředění. Můžete ji hrát v parku, v zahradních restauracích, na chodníku. Kamínky, větvičky a listy v hracím poli se pro zvýšení obtížnosti neodstraňují.

Výhody hry petangue

  • petanque může hrát každý: ženy s muži, staří i mladí, děti i tělesně postižení
  • petanque se dá hrát prakticky kdekoliv
  • petanque je zábavný a napínavý až do konce

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies