Pěstounská péče – životní poslání

Pěstounská péče bývá často zaměňována s adopcí, jedná se ale o zcela rozdílný druh péče. Zjistěte, jaká práva jako pěstouni máte a jak toto životní poslání naplnit.

Žena s dětmi co drží ovoce

Pěstounská péče není adopce

Do pěstounské péče se obvykle svěřují děti, které nelze adoptovat (např. pokud chybí souhlas rodičů); dále děti starší; děti s různými zdravotními potíži; děti jiného etnika a sourozenci.

Zatímco při adopci přebíráte práva biologických rodičů dítěte, při pěstounské péči se stáváte jakousi náhradní rodinou, která má právo na finanční odměnu ze strany státu, rodičům dítěte ale práva na dítě většinou odepřena nejsou. Ti mají dokonce právo se v případě zájmu s potomkem stýkat. Dítě může být svěřeno jak do péče manželů, tak i jednotlivce, jméno si ale na rozdíl od dětí adoptovaných ponechává své.

Druhy pěstounské péče

Pěstounská péče může být individuální, kdy dítě vychováváte v prostředí svého domova, anebo skupinová, kdy se o dítě staráte v zařízeních určených pro výkon pěstounské péče.

Jak se stát pěstounem

Postup při ucházení se o pěstounskou péči je podobný jako u adopce (více v článku ZDE). Nejprve je třeba podat žádost na odboru sociálních věcí na obecním úřadě či magistrátu v místě vašeho bydliště. Poté Vás čeká kolotoč papírování, psychologických testů, návštěv sociálního pracovníka u vás doma a podobně.

Ještě než úřad navštívíte, ujasněte si, jaké máte představy o dítěti – především co se věku, pohlaví, zdravotního stavu a etnika týče. Pokud budete souhlasit s nabídnutým dítětem, čekají Vás přípravy na jeho přijetí do rodiny ve formě přípravného kurzu.

Vznik a zánik pěstounské péče

Pěstounská péče vzniká rozhodnutím soudu a zaniká zletilostí dítěte. Soud může pěstounskou péči zrušit jen v mimořádných případech. Ze zákona má stát právo sledovat vývoj dětí v pěstounské péči – návštěvy sociálních pracovnic vás tedy neminout ani poté, co už budete mít dítě doma.

Finanční zabezpečení pěstounů

Pěstouni mají nárok na jednorázový příspěvek při převzetí dítěte ve výši 8 000 až 10 000 Kč, v závislosti na věku dítěte, dále na měsíční odměnu 3 126 Kč za jedno dítě a příspěvky na úhradu potřeb dítěte, jenž se pohybují mezi 3 680 a 6 975 Kč, v závislosti na věku a zdravotním stavu dítěte. Dále je možné uplatnit nárok na příspěvek na zakoupení motorového vozidla – a to při počtu nejméně čtyř dětí v pěstounské péči nebo navýšit pěstounskou odměnu, jestliže zanecháte zaměstnání a rozhodnete se pojmout péči o dítě či děti jako práci na plný úvazek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies