Pesar - ženská bariérová antikoncepce

Je to nehormonální antikoncepce a funguje podobně jako mužský kondom. Nazývá se “bariérová” kvůli toho, že zabraňuje nechtěnému početí tím, že spermie neproniknou do dělohy. Z jakých druhů si dnes můžete vybrat?

krásný úsměv

 

Jde vlastně o malý gumový klobouček, jenž má pevné okraje a dělí se na vaginální a cervikální. Zavádění a používání sice vyžaduje trochu cviku, ale spousta žen si rychle zvykne a díky tomu, že je tato antikoncepce bez hormonů, nemusíte se bát nějaké nadbytečné chemie. V současnosti existuje více druhů antikoncepce a proto si každá žena může vybrat, co je pro ni nejlepší. Účinnost této antikoncepce je prý mezi 94 a 98 %.

 

Pesar můžete používat opakovaně a doporučuje se používat v kombinaci se spermicidním gelem. Pokud o něj budete správně pečovat, může vám vydržet i 2 roky. Je zde ale vyšší riziko, že vás neochrání, pokud jej špatně umístíte. Také nejste chráněná před pohlavně přenosnými chorobami. Pesar byste si měla nechat uvnitř těla nejméně po dobu 6 hodin od zavedení. Pak ho vždy řádně vyčistěte (stačí vlažnou vodou a mýdlem) a uchovejte na čisté místo.

 

Druhy

 

Než si pořídíte nějaký pesar, je vhodné, poradit se s lékařem. Jsou 3 základní typy - Caya diafragma, FemCap a Milex diafragma. Caya a Milex jsou vaginální (poševní) typy pesaru a FemCap je cervikální. Všechny jsou vyrobeny z lékařského silikonu. Caya má jen jednu velikost, FemCap už má velikosti 3 a Milex má dokonce 7 velikostí. Nejvyšší spolehlivost s použitím spermicidního gelu má FemCap, který má 98% účinnost, což je o 2 % více než u ostatních typů.

 

Ale narozdíl od snadnějšího zavádění a vyjímání, jenž má Caya a Milex, u FemCapu je už nutná určitá praxe. Zavádění FemCupu je obtížné, ale dá se naučit. Jeho zavádění je složitější z toho důvodu, že je nutné zavést jej hluboko až na děložní čípek (cervix). Vaginální pesary se vkládají podobně jako tampon, takže je jejich aplikace snadnější. FemCap si také můžete nechat zavedený 2x déle (48 h). A jako jediný z těchto tří typů jej lze zavést v případě, že máte zakloněnou dělohu. Jediný typ pesaru, který můžete použít i při menstruaci, je Caya diafragma. Caya je vyráběna v Německu a FemCap s Milex diafragmou vyrábí USA.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies