Pátek třináctého - proč nás tolik děsí?

Pátek 13. je úplně obyčejný den. Nebo ne? Někteří z něj mají strach a jiní na něm nevidí nic výjimečného. Občas prostě číslo 13 připadne zrovna na páteční den. V našem kalendáři se pátek 13. objeví průměrně 12x za 7 let. Takže v jednom roce bude 2x nebo 3x. Těm, kteří jsou pověrčiví, ale tato informace stejně náladu nezlepší. Proč právě tento den v některých vzbuzuje tolik strachu?

pátek 13.

 

Podle psychologů nejde o zvlášť nešťastný den. Prý za to nemohou zlé “nadpozemské” síly, ale lidská psychika. Prý si to neštěstí sami přivoláváme. Přestaneme se soustředit na přítomnost, hlavu máme zaměstnanou různými scénáři a přemýšlíme o tom, co nám hrozí špatného. Kvůli ztráty kontroly a koncentrace se pak vrháme do nebezpečných situací.

 

Někteří dokonce trpí fobií z pátku třináctého. Říká se jí paraskavedekatriafobie nebo také friggatriskaidekafobie. Ten první název vznikl spojením slov pátek a 13, a druhý název vznikl kvůli legendě o norské bohyni Friggy. Bohové ji vyhnali a prohlásili ji za čarodějnici. Friggy se pak scházela ještě s dalšími 12 čarodějnicemi právě tento den.

 

Pátek 13. - jaké nešťastné události jsou spojovány právě s tímto dnem?

 

  • Pro křesťany se stal pátek 13. opravdu nešťastným dnem.

 

Podle Římanů a Germánů byl tento den zasvěcen bohyni lásky, která se jmenovala Freya. Jak se křesťanství vyvíjelo, význam se měnil. V tento den prý ukřižovali Ježíše Krista, u Poslední večeře sedělo celkem 13 lidí a ten třináctý byl Jidáš, který, jak všichni víme, zradil Ježíše. Pátek 13. byl prý i dnem, kdy Eva nabídla Adamovi jablko hříchu. Také se k tomuto dni přisuzuje bratro-vražda (Kain zabil Ábela) a v tento nešťastný den začala velká potopa.

 

  • Popravy

 

Ve středověku se popravy prováděly většinou v pátek. Pátek byl pro všechny popravčím dnem. Ale jak s tím souvisí číslo 13? Na popraviště vedlo 13 schodů a v mnoha zemích stanovili, kolikrát musí být obtočen uzel smyčky (13x). Běžným platem pro kata bylo 13 pencí a půl penny.

 

  • Pátek 13. z pohledu numerologie

 

Podle numerologa Thomase Fernslera je neštěstí v tom, že je číslo 13 hned za číslem 12. Což je logické, že? Ale číslo 12 je považováno za kompletní. Rok má 12 měsíců, existuje 12 znamení zvěrokruhu, na hoře Olymp sídlilo 12 bohů, apoštolů a izraelských kmenů bylo také 12. Číslo 13 nosí smůlu z toho důvodu, že je už za tou “kompletností”.

 

  • Ostatní nešťastné náhody

 

V roce 1307 začal hon na templáře. Vyhlásil ho francouzský král Filip IV. Sličný přesně v pátek 13. října. V některých hotelích chybí 13. poschodí a také pokoje s číslem 13. Když pojedete výtahem, tak po 12. patře je hned 14. patro. Smůlu může přinést i to, že máte ve jméně 13 písmen, podobně jako Jack The Ripper, Theodore Bundy nebo Charles Manson.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies