Ovoce a jeho sušená forma

Sušené ovoce je u nás stále poněkud nepopulární. Snad je to kvůli jeho svrasklému vzhledu, ale přesvědčit vás o užitku konzumace mohou následující informace a samotné ochutnání. Co dává sušenému ovoci tak vysokou hodnotu?
Sušené ovoce

Chuť sušeného ovoce

Vysoká koncentrace ovocných cukrů v sušeném ovoci překonává dokonce původní aroma čerstvých plodů. Ostatně, malé bělavé krystalky na povrchu jsou většinou vykrystalizované částečky cukru. Pro děti je nejdoporučovanější podávání sušeného ovoce v navlhčené a očištěné podobě, např. jako ovocná pomazánka na chléb, jako přídavek do jogurtu, tvarohu, pudinku, nebo v müsli. Sušené švestky, jablka, hrušky, meruňky, banány, ananas, mango a rozinky lze libovolně smísit a podávat. Chutnají výborně a každý si vybere tu svou nejoblíbenější pochoutku.

Trvanlivost sušeného ovoce

Sušené ovoce se uchovává ve vzduchotěsných uzavřených sklenicích, dózách nebo plastikových obalech. Lze je takto uchovat jeden až dva roky. Mnoho výrobců přidává na prodloužení trvanlivosti oxid siřičitý. Věnujte proto při nákupu pozornost seznamu složení výrobku!

E - 220

E - 220 patří ke zvláště sporným přídavkům. Ničí vitaminy, může způsobit bolesti hlavy i nevolnost a u astmatiků vyvolat záchvat. Děti reagují na obsah "E - 220" zvláště citlivě.

Ale i nesířené zboží byste měli před použitím raději omýt horkou vodou.

Výživná hodnota sušeného ovoce

Díky enormnímu odnětí vodního podílu jsou cukry, minerály a vitaminy až čtyřnásobně koncentrovány. Sušené ovoce je výživnou sladkostí, rychle dodává spotřebovanou energii. Například fíky obsahují kromě jiného velmi mnoho železa, proto je lze zvláště doporučit.

Využijte sušené ovoce při výrobě Dia cukroví - více zde

Sušené ovoce podporuje trávení

Zcela v protikladu k chemickým projímadlům působí sušené ovoce přirozeně projímavě. Mnoho lidí i dětí trpí zácpou – rostoucí nedostatek pohybu a málo výživná strava jsou její příčinou. Se zácpou vám právě sušené ovoce v kombinaci s pitným režimem může pomoci.
Ve střevech totiž vysušené plody nabobtnají. Proto se musejí v každém případě dobře rozkousat nebo použít nadrobno nakrájené – např. smíchané s jogurtem, který navíc podporuje střevní mikroflóru. Naše tělo potřebuje ke správnému vývoji enzymy obsažené v rostlinách a plodech. Každý ořech, ovocný plod, semena jsou ve svém syrovém stavu složeny z atomů a molekul které jsou bez vyjímky nasyceny enzymy. Přidáním sušeného ovoce nebo semen do naší potravy významně dodáváme enzymy i do našeho organismu.

Sušené ovoce si můžete připravit i sami

K sušení ovoce nepotřebujeme ani žádné konzervační nádoby, ani konzervující látky.
Správným sušením utrpí hodnota ovoce jen velmi málo. Původně se ovoce sušilo na slunci, jak to dosud praktikují v jižních oblastech. Na venkově se často sušívalo ovoce v peci po upečení chleba. Dnes již existují speciální sušičky na ovoce, ale stejnou službu nám udělá i klasická trouba nebo sluníčko.

Které ovoce lze sušit

Sušit lze prakticky všechno ovoce. Sušíme však hlavně švestky, meruňky, broskve, banány, višně, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky a šípky, také jahody. Na sušení vybíráme ovoce zralé, chutné a sladké. Na barvě a tvaru příliš nezáleží. Před samotným sušením ovoce přebereme a odstraníme všechny nakažené plody. Potom ovoce řádně omyjeme (kromě borůvek, ty pouze přebereme), popřípadě oloupeme.
U jádrového ovoce vykrajujeme jaderníky a ovoce půlíme, čtvrtíme nebo krájíme na kolečka a měsíčky.
Peckovice rovněž můžeme odpeckovat, záleží pouze na vás. Ovoce upravujeme rychle, aby na vzduchu nehnědlo. Proto oloupané kousky namáčíme (nejdéle na pět minut) do vody okyselené špetkou kyseliny citronové nebo octa. Připravené ovoce rozprostřeme na sušicí rošty, plech nebo papír.
Nejsnazší je sušení pomocí roštů v troubě. Troubu při sušení nepatrně otevřeme, aby pára z ovoce mohla unikat ven.
Začínáme vždy sušit při nízké teplotě, tj. asi při 20°C. Když je ovoce polosušené, teplotu zvýšíme na 50 až 70°C, ale v závěru opět dosoušíme při nízké teplotě. Horko nad 85°C ničí vůni a barvu ovoce i obsah vitaminů.
Sušit můžeme v troubě i ovoce rozložené přímo na plechu, je to však způsob nouzový, protože ovocem nemůže procházet vzduch a při déletrvajícím sušení mohou plody černat. Je proto lépe podkládat je pergamenovým papírem.

Jak vypadá správně usušené ovoce

Správně sušené ovoce je pružné, ale při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené. Loupané plody mají být podle materiálu běložluté nebo bílé, v celých švestkách se má pecka volně pohybovat. Sušení švestek je poněkud náročnější nežli u ostatního ovoce, zpravidla je sušíme celé a neloupané. Sušení několikrát přerušujeme, to znamená, že vyjmeme švestky z trouby nebo sušárny a necháme zchladnout. Před dosušením horké švestky je porosíme studenou vodou. Budou potom černé a správně lesklé. Počáteční teplota při sušení švestek musí být nízká (55 až 60°C). Při vyšších teplotách švestky naběhnou, popukají a pustí mnoho šťávy. Sušení švestek je zdlouhavé, poněvadž se přerušuje a trvá přibližně 8 hodin.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies