Ostružiny – bobule plné zdraví

Sezóna ostružin je právě v tom nejlepším. Možná sbíráte krásné černé plody přímo na vaší zahradě. Jestli zahradu nemáte, seberte džbánek a vyrazte s dětmi na sběr do lesa. Ostružiny z lesa i ze zahrady jsou plné látek, které prospějí našemu zdraví. Tak do toho! Můžete si je dát ke svačině jen tak, upéct buchtu nebo udělat kompot. Kromě plodů sbírejte i listy na čaj. 

Ostružina

Vitaminová bomba

OstružinyČernočerné ostružiny jsou doslova nabité vitamínem C, tím pádem blahodárně působí na naší obranyschopnost. Takže pokud na vás něco leze, dejte si na svačinu misku zralých ostružin a bude určitě lépe. Na chřipku a nachlazení se výborně hodí šťáva z plodů i listů ostružiníku. Klidně si ji trochu ohřejte a popíjejte ji po doušcích. Pokud vám šťáva z listů nešmakuje, stačí když ji budete kloktat. Po prohýřené noci a v případě, že jste si někde v baru užívali karaoke, bude šťáva pro vaše hlasivky úplným balzámem.

Boj s volnými radikály

Látky obsažené v ostružinách vás ochrání před účinkem volných radikálů, které jsou zodpovědné za vznik rakoviny. Jde o polyfenoly, bioflavonoidy a karoteny. Jsou obsaženy také v malinách, rybízu a angreštu, takže vůbec není od věci vysadit tyto ovocné keře po celé zahradě a zpracovávat je do marmelád a kompotů nebo je jednoduše zamrazit. Polyfenoly obsažené v ostružinách jsou cenné především pro ženy. Působí preventivně proti rakovině prsu a děložního krčku.

Zdravé zuby, trávení i močové cesty

Obsažené minerální látky jako je zinek a draslík stimulují dělení buněk, magnesium pak zaručí perfektní chrup, Ostružinypohodu svalům a pevné nervy. Jadérka jsou plné vlákniny, ta zatočí s vysokou hladinou LDL cholesterolu v krvi. Jadérka jsou také zdrojem esenciálních olejů a salicylátů. Tyto látky zmirňují projevy revmatu, snižují horečku a uleví vám při nachlazení. Bobule i listy ostružiníku už  naše babičky doporučovaly při chorobách močového ústrojí, průjmu a cukrovce.

Z listů ostružiníku připravíte čaj snadno a rychle. Lžičku nařezaných listů zalijte šálkem vařící vody, nechce louhovat 10 minut a zceďte. Při problémech popíjejte čaj 3x denně, preventivně postačí 1x denně.

¨

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies