Ostrůvky Halligen - světová rarita

Ostrůvky Halligen u německého pobřeží jsou světovou raritou. Chvíli jsou pevninou a chvíli zase mořem. Během přílivu zmizí pod hladinou, vidět jsou jen stavby na kůlech. Po odlivu ostrovy obydlují statisíce živočichů a ostrovy jsou přístupné i z pevniny.

Racek sedící na dřevěném sloupu

Ostrůvky Halligen – jedinečné svého druhu

Německé ostrovy Halligen jsou chvíli souší a chvíli zase vodou. Jsou tak malé, že je na běžné mapě ani nenajdete. Je jich celkem deset a patří do soustavy Severofríských ostrovů. Několikrát do roka zmizí z povrchu zemského, zaplaví je totiž voda. Přesto jsou mnohé z těchto ostrovů obydlené. Domy stojí na uměle zasypaných návrších a chrání je hráze.

Příliv a odliv

Až třicetkrát za rok zde přicházejí bouře spojené se záplavami. Stejně tak silný je odliv, kdy je pobřeží obnaženo až o několik kilometrů dále než jindy. Takto obnažené ostrovy lákají statisíce ptáků a tuleňů. Odliv odkryje rozsáhlé plochy bažin a pláží, které vytváří jedinečný ekosystém. Žije zde více než 3 000 živočišných druhů, z toho dvě stovky se vyskytují jen tady a nikde jinde na světě. Během odlivu jsou ostrůvky dostupné i z pevniny. Příliv však cestu opět odřízne.

Ostrůvky Halligen – malé lázně

Ovzduší ostrova je neobyčejně zdravé, podporuje léčbu kožních onemocnění a onemocnění dýchacích cest.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies