Ostrov malých želviček -Zakyntos

Nádherný ostrov v tyrkysovém Jónském moři, zkrátka ráj na Zemi, kde se malé želvičky podívají poprvé na svět. Pokud ještě pořád vybíráte, kam letos vyrazit na dovolenou, možná budete mít po přečtení tohoto článku jasno.

Ostrov Santorini v Řecku

Proč je Zakyntos právě Zakyntos?

Na tuto otázku vám umíme dát odpověď, tedy hned tři odpovědi. Samozřejmě je název ostrova spojen s mytologií a tajemnem, ostatně jako všechno co se týče Řecka. Mytologických verzí je více. Jedna verze vychází z řeckého jazyka, kde Zakyntos znamená mnohohoří, což tedy dává určitý smysl. Druhá verze říká, že 3500 let před naším letopočtem žil na ostrově král jménem Zakyntos. Ten nechal postavit první město na ostrově, proto po něm dostal celý ostrov jméno. Třetí verze se týká hyacintů, které na ostrově rostou. Jejich název je názvu ostrova velice podobný.

Krása přírody, historie a teplo

Zeleň a pestré květy všude, kde se podíváte. Přesně tohle je typické pro Zakyntos. Zavřete oči a ještě si k tomu představte nádherné tyrkysové moře, písečné pláže a srdečné obyvatele stoletých vesniček. Na Zakyntos se určitě musíte podívat. Nemusíte tady jen ležet na pláži. Nabízí se potápění s mořskými želvami, trocha napjetí při plavání v jeskyních, ale můžete si také užít jachting a surfování. Pokud se někdo moře nasytí, ať vyrazí do středu ostrova. Horská turistika také není k zahození. Zakyntos nabízí historickou podívanou. Vydejte se na návštěvu klášterů, kostelů a dalších historických památek.

Slunečný ostrov

Možná jste nevěděli, že Zakyntos je nejslunnějším ostrovem celého Řecka. Je tady středomořské, tedy velmi teplé klima s horkým, suchým létem a mírnou zimou s dostatkem srážek. Vlhkost je na ostrově dostatečná, což vysvětluje vysokou úrodnost na ostrově. Až Zakyntos navštívíte, rozhodně ochutnejte místí fíky, olivy, hroznové víno, pistácie, mandle, citrusové plody, oříšky a nezapomeňte ani na chutnou zeleninu. Možná při porcházce ucítíte omamnou vůni, jistě půjde o jasmín, orchidej nebo ibišek. Asi proto se Zakyntosu přezdívá „ Ostrov květů“ či „Ostrov vůní“ a také „Květina východu“.

Ostrov malých želviček

Už název článku prozradil, že Zakynstos mají v oblibě želvy. Konkrétně jde o karetu obecnou. Takovou přírodovědeckou raritou se každý ostrov chlubit nemůže. Když se pro Zakyntos rozhodnete, určitě navštivte zátoku s pláží Laganas a střediskem Laganas. Oblast se nachází na jižní části ostrova. Každý rok tady připlouvají karety, aby na pláži nakladli vejce. Želvy nakladou tisíce vajíček, ze kterých se pak líhnou malé želvičky. Ovšem jen část z nich má to štěstí a vrátí se zpět do moře. Líhnoucí želvičky ale neuvidíte. V období, kdy se želvy líhnou, je vstup na pláže zakázán, někde je zakázána i doprava a omezeno osvětlení. Želvy tedy můžete spatřit při potápění. V moři narazíte na kraby, ježky, hvězdice, medúzy vzácně i delfíny. Pokud budete mít velké štěstí, můžete se tváří v tvář setkat s ohroženým tuleněm středomořským.

Zakyntos nabízí takové krásy, že tady s oblibou pobývali i řečtí bohové Apolón a Artemis. Básní o něm i Homér ve svých dílech. Jestli ne letos, tak o příští dovolené na Zakyntosu určitě popřemýšlejte.

Kam v létě na festival?

Navštivte záliv Alcudia na Mallorce

Korsika - ráj pro cestovatele

Navštivte řecký Kalymnos - ostorv lovců mořských hub

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies