Oslavy Mezinárodního dne dětí

Rok s rokem se sešel a budeme opět slavit Mezinárodní den dětí, který je jakousi radostnou předzvěstí blížících se letních prázdnin. Proč a od kdy děti svůj den slaví? Všechno vám prozradíme.

Držící se překřížené ruce několika lidí

Práva a potřeby dětí

Přesně proto se tento den slaví. Mezinárodní den dětí připadá každoročně na 1. červen. Jeho podstatou je upozornit veřejnost na práva a potřeby všech dětí na světě. Dětský den se slaví v mnoha státech po celé Zemi. V tento den jsou pro děti připravovány nejrůznější společenské a sportovní akce pro pobavení.

O jaká práva tedy jde?

- právo na život bez násilí
- právo na život a budoucnost v míru
- právo na dostatek jídla a pití
- právo na zdraví
- právo na vzdělání
- právo na život bez dětské práce a vykořisťování
- právo na rovnoprávnost chlapců a dívek
- právo na nedotknutelnost lidské důstojnosti
- právo na svět s čistou vodou, čistým vzduchem a zdravou přírodou

A je toho mnohem více, na co děti mají právo.

Za oslavou Mezinárodního dne dětí stojí ženy

Návrh na to, aby děti mohly oslavovat svůj den, podala Mezinárodní demokratická konfederace žen, Mezinárodní odborové sdružení učitelů a Světová federace demokratické mládež v roce1949. Děti poprvé oslavily svůj den 1. Června 1950 a to ve více než 50 zemích. Pevné datum pro oslavu Mezinárodního dne dětí bylo ovšem stanoveno až další v roce 1952 na mezinárodní konferenci pro ochranu dětí. Možná vás překvapí, že v USA tento den neexistuje. Naopak v Guinei děti svůj svátek slaví celý měsíc. Kromě Dne dětí se během roku oslavují i jiné významné svátky věnované našim ratolestem. Třeba hned 4. červen patří Mezinárodnímu dni nevinných dětských obětí agrese. Během června je ještě připomíná Mezinárodní den za odstranění práce dětí a Den afrického dítěte. V srpnu můžete oslavit Mezinárodní den mládeže, první říjnové pondělí je Světový den dětí. Jeden květnový den pak patří Mezinárodnímu dni ztracených dětí.

Dětem je datum fuk

Děti samozřejmě datum ani historie Mezinárodního dne dětí nezajímá. Pro ně je to den plný zábavy, nejrůznějších dárků, sladkostí, legrace a zábavy, zkrátka uvolněný den plný radosti. Jak již bylo řečeno v úvodu, tak i škola se s dětským dnem chýlí ke konci, což je určitě důvod k radosti.
Nezbývá než si s dětmi jejich den náležitě užít.

Jak naučit dítě psát?

Nevhodné potraviny pro vaše děti

Chraňte své dítě před úrazy!

Chytré odpovědi pro rozpačité rodiče

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies