Ošetřovné - kdy na něj máte nárok?

Když malé dítě onemocní, nezvládne se samo o sebe postarat. Potřebuje své rodiče nebo jiného dospělého, který se o ně postará a bude jim dělat společnost. Naštěstí na to pamatuje i zákon o nemocenském pojištění, takže lze čerpat ošetřovné. Možná jej znáte pod některým z lidových názvů - paragraf či tzv. hlídačenka.

Na co máte nárok, když vám onemocní vaše dítko?

 

Co je to vlastně to “ošetřovné”?

 

Jsou to dávky nemocenského pojištění a nárok na něj má každý zaměstnanec, pokud je účastníkem nemocenského pojištění a nemůže z určitých důvodů vykonávat svou práci.

 

Nárok na ošetřovné máte, když dítě mladší 10 let onemocnělo či utrpělo úraz a vy ho ošetřujete. Nárok na ošetřovné můžete uplatnit i v případě, kdy budete ošetřovat člena domácnosti, pokud jeho/její zdravotní stav (nemoc či úraz) nezbytně vyžaduje ošetřování jinou fyzickou osobou. Samozřejmě se to týká i dětí, které mají více než 10 let.

 

Na ošetřovné máte nárok při péči o dítě, které je mladší 10 let, i v dalších případech. Když bude školské či jiné dětské zařízení, jehož je dané dítě žákem, uzavřeno například kvůli epidemii, povodním či z důvodu nějaké havárie. Platí to i tehdy, kdy byla nařízena vašemu dítěti karanténa.

 

Také v případě, kdy osoba pečující o dítě onemocní či utrpí úraz nebo se z nějakého jiného důvodu (porod, karanténa a jiné) nebude moci o dítě postarat. Pokud ale pracujete z domu nebo po dohodě na jiném místě než na pracovišti zaměstnavatele, na ošetřovné bohužel nárok nemáte. Dále to neplatí pro zaměstnance pracující na základě dohody o pracovní činnosti či dohody o provedení práce.

 

 

Kdy vám začnou ošetřovné proplácet?

 

Proplácí se už od prvního dne nezbytné péče. Avšak měli byste vědět, že se ošetřovné proplácí pouze po dobu 9 kalendářních dní. Do těchto 9 dní se tedy zahrnují jak svátky, tak i víkendy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies