Orlické hory - lyžování, areály, běžecké trasy

Orlické hory tvoří asi 50 km dlouhý hřbet, který se táhne při státní hranici s Polskem. Díky své nadmořské výšce nabízí chráněná oblast Orlických hor ideální podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování.

Pád na snowboardu

Deštné v Orlických horách – lyžování pro každého

Počet vleků: 7
Počet sjezdovek: 6 (6500 m)
Poloha: 610 až 850 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá

 

Lyžování v Deštné v Orlických horách

 

 

Tento areál leží pod horou Velká Deštná – nejvyšší horou Orlických hor. Sjezdové tratě naleznete umístěné na severních svazích a na své si tu přijdou jak začínající lyžaři, tak pokročilí a zkušení lyžaři. Délka tratí se pohybuje od 100 do 1200 metrů. Oblíbené je i večerní lyžování, které patří k nejlepším u nás – jsou zde dva osvětlené svahy. V tomto lyžařském areálu dokonce trénují i naši skibobisté. Budete jezdit na bodové jízdenky, které si dokonce můžete přenést i do další sezóny.

Doprava

Parkovat můžete přímo u vleků, navíc je zde neplacené parkoviště. Z Rychnova nad Kněžnou jedou skibusy do těchto center (Deštné, Rokytnice, Zdobnice).

Deštné v Orlických horách a běžecké trasy

Deštné v Orlických horách nabízí řadu možností i pro běžecké lyžování. V celé oblasti je připraveno na 50 kilometrů cest včetně atraktivní hřebenové magistrály. Můžete zde například nastoupit na hřebenovou cestu z Polomského sedla přes Šerlišský mlýn, Masarykovu chatu na Šerlichu a Velkou Deštnou do sedla Jelenka (8km). V samotném Deštném jsou dva běžecké okruhy tzv. Skuhrovské kolečko.

Říčky v Orlických horách patří k nejvyhledávanějším lyžařským areálům

Počet vleků: 5
Počet sjezdovek: 6 (4650 m)
Poloha: 740 až 992 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá

 

Říčky v Orlických horách a lyžování

 

Lyžařský areál se nachází na jihovýchodní straně vrchu Zakletý v nadmořské výšce 740 až 992 metrů nad mořem. Výhodnou polohou a délkou sjezdovek se Říčky řadí mezi nejvyhledávanější střediska v České republice. Svahy jsou pravidelně upravovány a nabízí nejrůznější stupeň náročností, který bude vyhovovat jak rodinám s dětmi, tak zkušeným lyžařům. Pro zkušené lyžaře je vhodná slalomka o délce 1000 metrů a červená sjezdovka v délce 1200 metrů. Pro méně odvážné je pak nejdelší sjezdovka – 1500 metrů dlouhá. Nechybí ani mírná loučka pro děti. Snowboardisti mohou využít snowpark (i v případě, že jste méně zdatný lyžař vyzkoušejte i sjezdovku Stubai). Velkou popularitu si v poslední době v Říčkách získává i zimní sport motoskijóring (více v článku).

Doprava

Cestu do Říček směřujte přes Rychnov nad Kněžnou. V blízkosti střediska (cca 150 m) lze zaparkovat na hlídaném parkovišti.

Říčky v Orlických horách a běžecké trasy

Křížení turistických cest Pěticestí, které je opodál vrchu Zakletého, je ideálním výchozím místem běžkařů na celý hlavní hřeben Orlických hor.

Čenkovice v Orlických horách ocení hlavně začínající lyžaři

Počet vleků: 7
Počet sjezdovek: 7 (3500 m)
Poloha: 750 až 958 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená

 

Lyžování v Čenkovicích

 

Čenkovice se nachází na rozhraní Orlických hor a Jeseníků v Bukovohorské hornatině. Dostatečný výběr lyžařských terénů je vhodný především pro začátečníky a děti a také pro středně vyspělé lyžaře. V lyžařském areálu nechybí ani snowpark, snowtubing a oblíbené večerní lyžování. Sjezdové tratě na severních svazích umožňují lyžování i v jarních měsících.

Doprava

Čenkovice jsou dostupné z hlavních silničních tahů: Praha – Hradec Králové – Šumperk – Ostrava (silnice č. 11), Brno – Letovice – Svitavy – Lanškroun (silnice č. 43). Každý víkend a svátek jede skibus Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Lanškroun – Čenkovice a Kostelec – Vamberk – Čenkovice.

Čenkovice a běžecké tratě

Čenkovice jsou také oblíbeným místem pro milovníky bílé stopy. Nachází se zde několik desítek kilometrů perfektně udržovaných běžeckých tratí a hřebenová cesta z Bukové hory na Suchý vrch a dále na Vysoký kámen nad Mladkovem. Běžecké trasy jsou pravidelně upravovány a mají nejrůznější náročnost (od 8 do 17,5 km).

Přívrat v Orlických horách – ideální volba pro rodiny

Počet vleků: 3
Počet sjezdovek: 3 (1270 m)
Poloha: 450 až 510 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená

 

Přívrat a lyžování

 

Skiareál Přívrat se nachází v předhůří Orlických hor v blízkosti měst Ústí nad Orlicí, Česká Třebová a Litomyšl. V této lokalitě najdete sjezdovky různých délek a obtížností, z nichž dvě jsou osvětlené a jedna je uměle zasněžována. Lyžařský areál je vyhledáván zejména rodinami s dětmi.

Doprava

Parkoviště v blízkosti areálu je zdarma. Přívrat se nachází v předhůří Orlických hor – 6 km od České Třebové, 10 km od Ústí nad Orlicí a 14 km od Litomyšle.

České Petrovice i pro vyznavače snowboardingu

Počet vleků: 5
Počet sjezdovek: 8 (2760 m)
Poloha: 720 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená

 

Lyžování v Českých Petrovicích

 

České Petrovice v Orlických horách se nachází v nadmořské výšce 720 metrů nad mořem. Sjezdové tratě svou náročností uspokojí především začínající lyžaře a pokročilé. Na své si mohou přijít také vyznavači snowboardingu, protože na jedné ze sjezdovek se nachází snowpark. Sjezdovky jsou pravidelně upravovány a zasněžovány. Areál udržuje také 2 kilometry běžeckých tratí.

Doprava

Do Českých Petrovic dorazíte přes Žamberk – Pastviny – Klášterec nad Ohří. Jezdí zde také skibus Pardubice - Hradec Králové – České Petrovice.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies