Opruzení a plíseň u miminek

Kůže novorozence je choulostivá a nesmí zůstávat po delší dobu ve vlhku. Následkem toho by mohlo vzniknout opruzení, které by se mohlo dále zkomplikovat také plísní. Jak předcházet opruzeninám a plísním u novorozenců?

Miminko s plenkou ležící na břiše

Opruzení a plíseň u miminek

Pokud je jemná kůže novorozence delší dobu vystavena působení vlhka a kyseliny močové, snadno se zanítí, zrudne a bolí. Není-li pak včas ošetřena, objeví se živě červené mokvající plochy zvané opruzení. Opruzení u miminek může být zkomplikované také plísní.

 

Opruzení a plíseň u miminek – příčiny

Většinu plísňových onemocnění u kojenců způsobuje plíseň Candida. Plíseň se ráda usídlí tam, kde je vlhko, teplo, narušený povrch či oslabená imunita.

 

 

Opruzení a plíseň u miminek – projevy

Plíseň nejčastěji u novorozenců a kojenců najedeme v ústech. Pokud není rozsáhlá, zmizí většinou sama. Bílé povlaky jsou na sliznici tváří i na jazýčku. Výjimečně může u oslabených dětí přejít plíseň i do trávicích a dýchacích cest. Pokud je infikována kůže v tříslech, kolem genitálu či mezi faldíky, vznikají rudé plochy, na kterých najdeme místy maličké bílé puchýřky či pupínky, které praskají a tvoří se zase nové, někdy dokonce i bělavé povláčky. Z oblasti genitálu a třísel se může plíseň šířit při komplikacích i na podbřišek a trup. U chlapečků se může vyskytnout plíseň i na penisu a předkožce, kde tvoří červené plošky s bělavým povlakem.

 

 

Opruzení a plíseň u miminek – vyšetření

Při nehojícím opruzení je vždy nutné navštívit pediatra, v komplikovaných případech např. i kožního lékaře. Někdy se dělá kultivační vyšetření ze stěru.

 

 

Opruzení a plíseň u miminek – léčba

Léčba je většinou místní pomocí mastí a krémů, které obsahují antimykotika, někde lze použít známou genciánovou violeť neboli „fialku”. V případě rozsáhlejších infekcí je nutno podat několik dávek antimykotika denně.

 

 

Opruzení a plíseň u miminek – jak chránit dítě před opruzením?

 

  • Aby u dětí nevznikaly opruzeniny, je třeba vyměňovat pleny vždy, když jsou mokré.
  • Ani přes noc nesmí dítě zůstat delší dobu v plenách.
  • Opruzení částečně zabraňují papírové pleny na jedno použití.
  • Nedávejte dítěti igelitové kalhotky ani igelitové pleny.
  • Po každé stolici omyjte šetrně kůži teplým odvarem heřmánku a jemně ji natřete nedráždivým ochranným krémem.
  • V případě, že by děťátko mělo průjem, naneste šetrně na podrážděnou kůži silnější vrstvičku ochranného krému, aby kůže nebyla drážděna močí a stolicí. 
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies