Opalování - vyhněte se skvrnám!

Opalujete se léta a náhle se vám začínají objevovat hnědé skvrny na rukou a obličeji? Nebo se sluníčku vyhýbáte, a přesto máte po těle pigmentové skvrny? Víte co je vitiligo? Sluneční záření je zrádné, zmenšete riziko a kůži udržte rovnoměrně opálenou.
Nalakovaný prst položen na ústech

Opalování a změny na kůži

Nejen opalováním vznikají tzv. stařecké skvrny. Hnědé ohraničené zbarvení není vůbec hezké, ale prevencí můžete proti nim bojovat.

Opalování, hnědé skvrny - jak si pomoci

Předcházet skvrnám a odstraňovat hyperpigmentace pomáhá betakaroten a látky posilující funkci jater. Samozřejmostí je používání kvalitních přípravků na opalování s vysokým ochranným faktorem. Nezanedbávejte aplikaci opalovacích krémů zejména v těhotenství!

Základní příčiny změn na kůži

  • důsledek častého opalování v soláriích
  • těhotenství - vzniká tzv. chloasma - nepravidelná hnědavá pigmentace na čele, tváři a nose, dochází ke ztmavnutí bradavek, rodidel a středové linie vedoucí k pupíku.
  • stáří - vznikají pigmentace (stařecké skvrny) v důsledku oslabené funkce jater
  • hormonální prostředky - zvýšená hladina estrogenu a progesteronu
  • dermobraze, biochemický peeling, odstraňování vrásek laserem
  • projevy vnitřních chorob
  • vystavování jizev během hojení slunečnímu záření - hrozí ztmavnutí

Souvisí opalování s vitiligo?

Vitiligo je chronické onemocnění kůže, které se projevuje tvorbou ohraničených bílých skvrn na kůži (mohou splývat ve velká ložiska).
Příčina poruchy vitiligo zatím není přesně známa, s opalováním úzce nesouvisí. Jedná se zřejmě o biochemické a nervové vlivy, dědičnost, některé nemoci jako choroby štítné žlázy, cukrovka, chudokrevnost, porucha imunitního systému a další.
Při úplné ztrátě pigmentu není kůže v těchto místech chráněna před negativními účinky UV záření. K zamaskování problému vitiligo se používají tónovací nebo samoopalovací krémy.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies