Opalování a váš fototyp

Máte v plánu si v těchto slunných měsících pořídit krásný letní bronz? Udělejte to chytře a hlavně bez rizika. Určete si váš fototyp a my vám poradíme, jaký sluneční faktor je nejvhodnější pro vaši kůži.

Žena ležící s balónem na pláži

Opalování a typy slunečního záření

UVA

UVA je pro naši kůži největším nepřítelem. Proniká do ni hluboko, čímž ji poškozuje. Způsobuje rakovinu (o zrádném melanomu více zde) a rychlejší stárnutí.

UVB

Sluneční záření UVB se drží jen na povrchu kůže. Jeho síla se projevuje ve formě zarudnutí, puchýřů či zánětů.

UVC

Toto sluneční záření je pohlcováno ozonovou vrstvou, což znamená, že na zemský povrch se skoro vůbec nedostane.

Opalování a váš fototyp

Fototyp 1

Charakteristika: Máte světlé nebo zrzavé vlasy. Příroda vám nadělila modré oči a bělostnou pleť. Jakmile vyjde slunce, vaše tváře se posypou pihami(slyšeli jste o odstranění pih?), což je důkazem toho, že vaší pokožce chybí dostatek pigmentu.

Jak se opalovat: V současnosti je opálená pleť symbolem krásy a zdraví. Ale podle dermatologů není opalování nic jiného než obrannou reakcí kůže proti jejímu poškození. UVB paprsky vyprovokují kožní buňky k tvorbě bílého pigmentu, jenž pod vlivem UVA záření zhnědne. Pro vás, kteří máte fototyp 1, to znamená velkou ostrahu. Vaše pleť je opravdu velmi křehká a proti slunečnímu záření ji chybí mnoho ochranných pigmentů. Chystáte-li se ven, chraňte si kůži opalovacím krémem, mlékem či gelem s vyšším ochranným faktorem.

Pozor: Lidem s fototypem 1 se nejrychleji spálí uši, nos, víčka a dekolt.

Pleť po opálení: Vaše pleť po opalování bude lehce narůžověle opálená.

Ochranný faktor: Na dovolené v České republice vám budou stačit opalovací přípravky s SPF 20 a 30. K moři si však sbalte kosmetiku s SPF 20 až 50.

Fototyp 2

Charakteristika: Jste majitelem fototypu 2? Pak máte blonďaté nebo plavé vlasy a modrošedé až zelené oči. Vaši pleť barvy broskve pár paprsků neohrozí.

Jak se opalovat: I když je vaše pleť, oproti rusovlasým odolnější, příliš riskovat se vám nevyplatí. Sluneční ochranu máte totiž jen o stupeň nižší. Při volbě opalovacích přípravků přihlížejte k tomu, zda mají chemický či minerální sluneční filtr. Chemický filtr se vstřebává do pokožky a může vyvolat alergické reakce. Minerální filtr se hodí pro citlivou pleť, jelikož působí jen na jejím povrchu, kde odráží sluneční paprsky.

Pozor: Při opalování se raději vyhněte deodorantům a parfémům. Ty mohou kůži podráždit a zanechat barevné skvrny.

Pleť po opálení: Vaše pleť po opalování bude jemně karamelová.

Ochranný faktor: Ve středomořském klimatu vám postačí SPF 20 až 25. K moři si přibalte kosmetické přípravky s SPF 30 až 40.

Fototyp 3

Charakteristika: Máte-li fototyp 3, pak jsou vaše vlasy hnědé. Pleť má přirozený a jemný nádech Café Lait. I když se rádi vystavujete slunci, jen málokdy se spálíte.

Jak se opalovat: Myslete na to, že přirozená imunita vaší pleti není nekonečná. Dermatologové se shodují na tom, že si můžete dovolit nechráněný pobyt na slunci maximálně 15 až 20 minut. Nemějte však obavy z toho, že opalovací přípravky vás o krásně bronzovou pokožku ochudí. Naopak vám dopřeje pozvolné a zdravé opálení.

Pozor: Při aplikaci opalovacích přípravků, věnujte zvýšenou pozornost mateřským znaménkům, která jsou náchylnější k tvorbě kožního nádoru. Potírejte je opalovacím mlékem s vyšším ochranným faktorem.

Pleť po opálení: Pleť po opálení budete mít většinou bronzovou až po odstín mléčné čokolády.

Ochranný faktor: U nás bude vaše pleť v bezpečí s SPF 10 až 15. U moře pak používejte kosmetiku s SPF 20.

Fototyp 4

Charakteristika: Vlastníte havraní vlasy, tmavě olivovou pleť a hnědé oči. Pokud se ovšem opalujete bez ochranných přípravků, zaplatíte za to novými vráskami a často i skvrnami na kůži.

Jak se opalovat: I když je vaše pleť odolnější proti slunci, ochranu opalovacích krému byste podceňovat neměly. Snížíte tak riziko poškození pleti a rakoviny kůže. Sluneční paprsky vysílají volné radikály, které pleť vysušují a tvoří ji náchylnější k tvorbě pigmentových skvrn a vrásek.

Pozor: Záření UVA a UVB útočí na vaše oči, proto si je chraňte slunečními brýlemi.

Pleť po opálení: bronzová

Ochranný faktor: V našich podmínkách vám stačí lehčí ochrana s SPF 4 až 10. U moře použijte voděodolné přípravky s SPF 15 až 20.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies